Hoe kan ik beoordelen of herstelkosten van mijn woning redelijk zijn?

Stel, je verlaat je huurwoning en er zijn enkele kleine beschadigingen: een paar gaten van spijkers in de muur en een beschadigde vloertegel. De verhuurder brengt €150 in rekening voor het vullen en schilderen van de gaten en €100 voor het vervangen van de tegel. Is dit redelijk?


Herstelkosten

Herstelkosten aan het einde van een huurperiode zijn bedoeld om schade aan de woning, die verder gaat dan normale slijtage, te herstellen. Vaak moet de huurwoning weer in "oude staat" worden opgeleverd en moeten de zelf aangebrachte voorzieningen worden weggehaald. 

Wat mag je veranderen aan je huurwoning? Check het hier!

Normale slijtage versus schade

Normale slijtage wordt over het algemeen geaccepteerd en mag niet in rekening worden gebracht. Schade die veroorzaakt is door nalatigheid of ongevallen van de huurder, zoals grote krassen in de vloer of gaten in de muren, kunnen wel in rekening worden gebracht.

Staat van de woning bij intrek

Vergelijk de staat van de woning bij het verlaten met hoe het was bij intrek. Dit doe je idealiter aan de hand van een check-in en check-out rapport met foto's en beschrijvingen.

Offertes vergelijken

Vraag, indien mogelijk, zelf offertes aan voor de herstelwerkzaamheden. Dit helpt je om te bepalen of de door de verhuurder gevraagde bedragen marktconform zijn.

Contract en beleid van verhuurder

Bekijk je huurcontract en het beleid van de verhuurder omtrent herstelkosten. Soms zijn er specifieke afspraken gemaakt over de verantwoordelijkheden bij het verlaten van de woning.

Meer weten?

Bekijk dan eens: Onderhoud huurwoning: wie doet wat?

Juridisch advies inwinnen

Als je twijfelt over de redelijkheid of de rechtmatigheid van de in rekening gebrachte kosten, kan het nuttig zijn om juridisch advies in te winnen, bijvoorbeeld bij een juridisch loket of huurdersvereniging.