een vrouw met een megafoon

Overlast van de buren: zo los je het op

17 april 2020

Laatste update: 22 maart 2024

Wanneer je in een iets drukker bevolkt gebied woont, zul je te maken krijgen met buren. In veel steden heb je ze naast je en soms ook boven en onder je wonen. Het kan dan voorkomen dat iemand meer lawaai maakt dan jij prettig vindt, of zich anders gedraagt dan datgene wat jij normaal vindt. Ergernis kan zich snel opbouwen en dat kan escaleren. Erg jammer, gezien het gezegde: beter een goede buur, dan een verre vriend. 

Inhoudsopgave

  Burenruzie, zo los je het op

  We willen natuurlijk voorkomen dat er een burenruzie ontstaat en daarvoor is goede communicatie een vereiste. Als jij last hebt van je buren, is het belangrijk dat je dit met ze bespreekt. Misschien hebben ze helemaal niet door dat ze veel lawaai maken of dat muziek vanaf een bepaald volume gaat storen.

  Leg vast wat voor overlast je ervaart

  Als je last hebt van je buren, is het slim om een logboek bij te gaan houden. Zo kun je aantonen hoe jij de overlast in je woning ervaart. Maak ook opnames en foto’s om de overlast te kunnen uitleggen.Overlast kan namelijk niet alleen geluid zijn, maar je kunt ook last hebben van vuil wat over de schutting gegooid wordt of van geuren.

  Stank voor dank

  Geuren zijn helaas lastig te bewijzen, maar je kunt de momenten dat je er last van hebt wel documenteren in een logboek. Mocht het nodig zijn, dan heb je altijd wat om op terug te vallen.Bovendien kun je zo voor jezelf ook inzichtelijk maken hoeveel last je eigenlijk hebt van de buren. Soms kun je je heel erg ergeren aan iets wat zeer zelden voorkomt en dan is er wettelijk gezien geen sprake van overlast.

  Praat met de verhuurder

  Soms helpen gesprekken met je buren niet en als je in een appartementencomplex woont en een daar een woning huurt, is dat natuurlijk erg vervelend. Om toch van de overlast af te komen, kun je het gesprek aangaan met de verhuurder.

  Verhuurder kan helpen bij een oplossing

  Als jullie allebei een woning huren van dezelfde verhuurder, dan moet die helpen bij het vinden van een oplossing. Zo kan de verhuurder bemiddelen tussen jullie om zo een geschikte oplossing te vinden voor de overlast. Ook kan er geïnvesteerd worden in bouwkundige oplossingen, zoals het beter isoleren van de woning of door het leggen van een dempende vloer.

  Vraag naar het huishoudelijk regelement

  Je kunt de verhuurder ook vragen naar het huishoudelijke reglement. Als er meer bewoners zijn in een gebouw, dan worden deze reglementen vaak opgesteld door de verhuurder. Hier staan regels in waar elke huurder zich aan moet houden en als jouw buren dat niet doen, dan kun je ze op deze regels wijzen.

  Buren hebben ruzie met elkaar

  Meld de overlast bij de politie of gemeente

  Wanneer praten niet helpt en de verhuurder niets voor je kan betekenen, dan kun je in sommige gevallen genoodzaakt zijn om een derde partij in te schakelen. Je denkt waarschijnlijk gelijk aan de politie, maar er zijn meer mogelijkheden.

  Zo kun je overlast ook melden bij toezichthouders in je flat of je wijk. Dit kan bijvoorbeeld de huismeester zijn. Als er veel meldingen van overlast binnenkomen, dan kan de huismeester besluiten om een gesprek aan te gaan met de overlast veroorzakende partij.

  Een andere mogelijkheid is een mediator. In veel gemeenten is een zekere bemiddelaar aanwezig en die helpt bij het oplossen van problemen tussen buurtgenoten. Helaas is het wel noodzakelijk dat beide buren mee willen doen aan de bemiddeling. Als een van tweeën weigert, dan kan de mediator hier niets tegen doen en houdt het op.

  Laat de rechter beslissen

  Heb je na het doorlopen van alle mogelijke oplossingen, nog steeds het gevoel dat je niet prettig kunt wonen in de door jou gehuurde woning, dan kun je overwegen om naar de rechter te stappen. Je kunt dan een procedure starten om rust af te dwingen. Hou er wel rekening mee dat de rechter ook kan beslissen in jouw nadeel en dan heb je geen mogelijkheden meer.

  Je kunt bij de rechter ook een procedure starten tegen de verhuurder, als je merkt dat er te weinig gebeurt om de overlast te verhelpen. De verhuurder is verantwoordelijk voor het woongenot van de huurder en moet al het redelijkerwijs mogelijke doen om dit te waarborgen.

  Als jij van mening bent dat er niet genoeg actie ondernomen wordt, dan kun je huurverlaging afdwingen via de rechter. Je betaalt dan minder huur, totdat de verhuurder het probleem verholpen heeft. Besluit hier trouwens nooit toe zonder uitspraak van de rechter. Als je uit eigen beweging minder gaat betalen, dan kan de verhuurder je uit je woning zetten wegens wanbetaling.

  Verhuizen

  Als je door alle overlast je woongenot volledig bent kwijtgeraakt, is het soms voor je eigen gemoedsrust beter om te verhuizen. Hoe vervelend het ook is, je kunt in sommige gevallen lang wachten op een oplossing. Als je snel een nieuwe huurwoning wilt vinden, kun je je gratis aanmelden bij Huurstunt. Schrijf je in voor onze woningnieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuw woningaanbod en kom rechtstreeks in contact met verhuurders. Zo vind jij hopelijk wel weer een fijne (en rustige) huurwoning zonder lastige buren.