Jonge vrouw kijkt ontevreden en staat voor huurwoning.

99% nieuwe huurders laat kans op huurverlaging liggen

04 april 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Huurders in de vrije sector komen te weinig in opstand tegen onredelijk hoge huren, dit blijkt uit onderzoek van KRO-NCRV Pointer gebaseerd op cijfers van van de Huurcommissie en de Woonbond. Vorig jaar liet slechts 0,5% (!) van de nieuwe huurders in de vrije sector hun huurprijs controleren. De huurders die dit wel deden en gelijk kregen, bespaarden gemiddeld 433 euro per maand op hun huur.

Inhoudsopgave

    Rechten van huurders

    Nieuwe huurders opgelet: binnen de eerste zes maanden van je huurcontract kun je de Huurcommissie inschakelen om je huurprijs te checken. Als blijkt dat je te veel betaalt, kan deze commissie de huur verlagen. Dit geldt ook als je in een vrij sector woning zit, waar de huren vaak hoog zijn.

    Zwart-wit foto van vrouw die huurcontract ondertekent.

    Niet op de hoogte

    Huurders laten weten dat ze vaak niet op de hoogte zijn van hun rechten om de huur te laten toetsen. Velen zijn ook bang om het aan te kaarten bij hun verhuurder, zeker nu er zo'n tekort is aan woningen. Vooral bij kleinere woningen zien we dat verhuurders soms flinke bedragen vragen, terwijl deze woningen eigenlijk als betaalbaardere sociale huurwoningen verhuurd zouden moeten worden. Juist bij deze woningen kan het controleren van de huurprijs een groot verschil maken.

    Slechts 0,5% laat huurprijs checken

    Van de ruim 100.000 huurders die jaarlijks een nieuw huurcontract in de vrije sector tekenen, durfde afgelopen jaar slechts een kleine groep van 469 huurders de stap te zetten om hun huurprijs te laten beoordelen. Dat is nog geen half procent! Van deze groep kregen 313 huurders gelijk van de Huurcommissie, wat resulteerde in een gemiddelde huurverlaging van 433 euro.

    Belangrijk om te weten:

    Na de eerste zes maanden van het huurcontract verlies je deze kans en zit je vast aan de huurprijs die in het contract staat.

    Veel woekerhuur in vrije sector

    In de huidige wooncrisis ervaren veel huurders in de vrije sector niet alleen problemen zoals schimmel en rotte kozijnen in hun woningen, maar worden ze ook geconfronteerd met woekerhuur. Ze betalen een hoge huurprijs die niet overeenkomt met de kwaliteit van de woning. Wanneer huurders langer dan zes maanden in deze omstandigheden leven, rest hen enkel de mogelijkheid om naar de kantonrechter te stappen, wat vaak een langdurig en kostbaar proces is.

    Bezorgde jongman met muts staat voor zijn huurwoning.

    Iris en Roy zitten knel

    Iris en Roy huren een vrije sector woning in Groningen en daar is van alles mee mis, laten ze weten aan Pointer. Zo lopen de naaktslakken over het aanrecht, hebben ze last van schimmel, enkelglas, rottend hout en nog veel meer gebreken. De verhuurder? Die doet alsof zijn neus bloed. Iris en Roy zitten knel. Ze verdienen te veel voor een sociale huurwoning en te weinig om te kunnen kopen. Ze zijn dus aangewezen op de vrije sector huur maar worden hier nauwelijks beschermd tegen huisjesmelkers en woekerhuren.

    Tip: met onze calculator kun je gemakkelijk de huurprijs per m2 berekenen.

    Huurcommissie geen optie

    Omdat ze al langer dan een half jaar in de huurwoning wonen, is naar de Huurcommissie stappen geen optie meer. De enige weg waarop ze dit kunnen aanvechten, is via de kantonrechter. “Het is toch de omgekeerde wereld? Wij moeten bakken vol geld aan advocaten gaan uitgeven om een beetje normaal te kunnen wonen”, vertelt Iris aan Pointer.

    Steeds vaker krijgen huurders gelijk en grijpen rechters in bij oneerlijke huurverhogingen.

    Meer weten? Lees dan deze blog!

    Wet betaalbare huur

    Ook in de politiek zien ze dat dit niet langer kan. Demissionair minister Hugo de Jonge vindt dat er een einde moet komen aan het vragen van hoge huren voor woningen die dit niet waard zijn. Naast dat individuele huurders hun huurprijs kunnen laten controleren, is er ook een wetsvoorstel in de maak om de huurprijzen betaalbaar te houden. Dit willen ze doen door het bestaande puntensysteem uit te breiden, waardoor meer woningen, ook in de vrije sector, een maximale huurprijs krijgen. Dit zou gelden voor woningen met een huur tot ongeveer 1100 euro.

    Nederlandse straat met huurwoningen

    Iris en Roy vallen buiten de boot

    Dit zou betekenen dat de huur van Iris en Roy, die nu , nog maar 900 euro per maand zou mogen zijn. Nog los van alle gebreken. Maar helaas, de nieuwe wet is alleen van toepassing op nieuwe huurcontracten. Hierdoor missen Iris en Roy ook deze kans. “Bizar, dan moeten we dus eerst verhuizen voordat we recht op een huurverlaging hebben. Maar waar moeten we naartoe? Dit voelt alsnog heel oneerlijk.” 

    Terug naar het overzicht