Woning wachtlijst

Een woningwachtlijst is een lijst waarop mensen zich kunnen inschrijven als ze op zoek zijn naar een huurwoning of een sociale woning. Wanneer er een tekort aan beschikbare woningen is, kan een woningcorporatie of een verhuurder ervoor kiezen om een wachtlijst op te stellen om de toewijzing van woningen eerlijk te laten verlopen.

Voorbeeld van een wachtlijst

Stel je voor dat je in een stad woont en op zoek bent naar een betaalbare huurwoning. Je hebt gehoord dat er een groot tekort is aan dergelijke woningen in de stad, en daarom besluit je om jezelf op de woningwachtlijst te laten plaatsen.

Veel woningcorporaties werken met een wachtlijst om woningen te vergeven aan woningzoekenden. Een dergelijke wachtlijst werkt als volgt: Wanneer iemand zich inschrijft, komt diegene onderaan de lijst te staan. Zodra iemand bovenaan de lijst een woning vindt, schuift iedereen op de lijst een plekje op. Zo hebben mensen die langer ingeschreven staan bij de woningcorporatie meer kans op een geschikte huurwoning.

Bekijk ook: Urgentie aanvragen met een urgentieverklaring

Sociale huurwoningen

Vooral bij sociale huurwoningen hebben mensen vaak te maken met wachtlijsten. Er is veel vraag naar goedkope woonruimte in bijvoorbeeld Amsterdam, Utrecht en Rotterdam en op deze manier proberen woningcorporaties de woningen eerlijk te verdelen. De wachtlijsten zijn in dit geval vaak gebaseerd op punten.

Mensen krijgen dan per ingeschreven maand een punt en degene met de meeste punten maakt kans op een sociale huurwoning. Heel veel jongeren schrijven zich op hun 18e verjaardag in bij een woningcorporatie, zodat zij een aantal jaar later actief op zoek kunnen gaan naar een woning. Vaak worden er per inschrijfjaar een hoeveelheid punten toegekend en degene met de meeste punten maakt dan meer kans op een woning.

Urgentie

In bepaalde gevallen kun je hoger op de wachtlijst geplaatst worden. Wat de criteria zijn om hoger geplaatst te worden, is verschillend per gemeente. Informeer hiernaar bij je eigen gemeente. Mocht er bepaald worden dat jij inderdaad recht hebt op urgentie(punten), dan zul je hoger op de lijst geplaatst worden. Hierdoor maak je meer kans om sneller een huurwoning te vinden.

Huren zonder wachtlijst?

Als je liever particulier wilt huren in de vrije sector, kun je een huurwoning vinden via Huurstunt. In ons handige overzicht vind je een groot scala aan beschikbare woningen, waarop je handig kunt reageren met Huurstunt Premium. Je komt dan rechtstreeks in contact met de verhuurder of makelaar. Op die manier vind je wel snel een huurwoning in Nederland.