Lege of legpenning

Een lege is een afkorting voor "legpenning". Een legpenning is een bedrag dat je betaalt voor een overheidsdienst. Bijvoorbeeld om een procedure bij de Huurcommissie te starten. De kosten van een procedure bij de Huurcommissie zijn € 25 voor huurders en € 300 voor verhuurders

Voorbeeld van het begrip lege

Je bent een huurder die denkt dat de huurprijs te hoog is en schakelt de Huurcommissie in. Vooraf betaal je € 25, de 'lege'. Als je gelijk krijgt, betaalt de verhuurder jou deze kosten terug. Nadat de Huurcommissie de zaak heeft onderzocht en geoordeeld dat je inderdaad gelijk hebt, krijg je je lege terug, betaald door de verliezende partij, in dit geval de verhuurder.

Ben jij een student of jongere en betaal je te veel huur? Lees hier meer!

Waarom verschillen de kosten voor een lege?

De kosten van een procedure bij de Huurcommissie zijn voor huurders en verhuurders verschillend. Dit komt omdat de Huurcommissie huurders beschermt tegen onredelijke huurprijzen en huurvoorwaarden. Verhuurders hebben daarom een hogere lege te betalen, omdat zij meer risico lopen om een procedure te verliezen.

Hoe betaal ik de lege voor de Huurcommissie?

De lege is een voorschot op de kosten van de procedure. Als je gelijk krijgt, krijgt je de lege terugbetaald door de verliezende partij. De verliezende partij is de partij die de procedure heeft verloren. De lege moet worden betaald voordat de procedure bij de Huurcommissie kan starten. Je kunt de lege betalen via iDEAL op de website van de Huurcommissie.