Wat is identiteitsfraude en wat kan ik doen?

In een wereld waar online zoeken naar een woning steeds gebruikelijker wordt, is het belangrijk om bewust te zijn van identiteitsfraude. Wat is het precies en wat kun je doen als je slachtoffer wordt?


Wat is identiteitsfraude?

Bij identiteitsfraude misbruikt iemand je gegevens. Het kan zijn dat iemand spullen koopt in jouw naam of dat iemand je geld afhandig maakt doordat inloggegevens van bijvoorbeeld de bank op straat liggen. Het is van belang dat je niet afwacht als je vermoedt dat iemand je gegevens misbruikt.

Wat doe je bij identiteitsfraude?

De eerste stap bij identiteitsfraude is aangifte. Met een aangifte kan de politie proberen de dader op te sporen, zodat je de schade kunt verhalen. Daarbij is het van belang dat je een aangifte in handen hebt als bewijsmateriaal. Je kunt rekeningen en aanmaningen krijgen die je door de identiteitsfraude bij jou terechtkomen. Als je dan een aangifte kunt overleggen, is de kans groter dat ze stoppen met het sturen van deze vervelende brieven.

Gerelateerd:

Meld identiteitsfraude bij je bank en de overheid

Ook is het van belang dat je de fraude meldt bij de bank en bij de overheid. Zij zullen de nodige acties ondernemen om verdere schade te voorkomen. Dit kan zijn door je rekening te blokkeren en door een bericht te sturen naar schuldeisers, zodat ze op de hoogte zijn van de situatie. Op die manier blijf je wat meer buiten schot en kun je het politieonderzoek in alle rust afwachten.  

Identiteitsfraude melden bij Huurstunt

Heb je het vermoeden dat iemand met je gegevens een Premium Account heeft aangemaakt? Het is van belang dat je hier aangifte van doet. Dankzij de aangifte kunnen wij zelf ook een onderzoek starten, waardoor we de schade voor jou kunnen beperken. Wacht dus vooral niet te lang met het melden van de fraude. Je kunt een kopie van de aangifte en een beschrijving van de feiten sturen naar de klantenservice van Huurstunt.

Op zoek naar een nieuwe huurwoning in 2024? Lees hier alles over de veranderingen op de woningmarkt!