Wat moet ik doen bij scammers of twijfels over verhuurders?

Huurstunt probeert er alles aan te doen om oplichting te voorkomen. Nieuwe verhuurders worden altijd gebeld om te controleren of het een juiste advertentie betreft. Toch kan het eens voorkomen dat iemand met kwaad in de zin door de controles komt. Huurstunt wil je om die reden waarschuwen voor zogeheten ‘scammers’, zodat jij niet misleid wordt.

Hoe herken je een scammer?

Een scammer is iemand die je geld afhandig probeert te maken door te doen alsof diegene een woning verhuurt. Deze woningadvertentie lijkt vaak te kloppen, omdat de woning wordt gekopieerd van een betrouwbare verhuurder. Zodra de huurder vraagt om een bezichtiging, zal er door de scammer gevraagd worden om een geldbedrag of om een kopie van je identiteitsbewijs. De scammer laat daarna nooit meer wat van zich horen en de huurder blijft zonder woning en lege zakken achter.

Tips van Huurstunt

Om ervoor te zorgen dat jij niet in de trucks van een scammer trapt, willen we je de volgende tips meegeven:

  • Stort nooit geld over voordat je een huurcontract getekend hebt en/of de sleutel ontvangen hebt. Een betrouwbare verhuurder vraagt niet om geld voordat de bezichtiging heeft plaatsgevonden.
  • Stuur nooit een kopie van je legitimatiebewijs, voordat je een huurcontract getekend hebt en/of de sleutel hebt en maak de kopie altijd onbruikbaar met een watermerk. De overheid heeft hier een app voor gemaakt, genaamd ‘KopieID’. Deze app kunt je downloaden in de Apple Appstore en in de Google Play Store.

Soms stuurt een scammer jou een kopie van zijn of haar identiteitsbewijs om te bewijzen dat het niet om een scam gaat. In veruit de meeste gevallen is dit identiteitsbewijs al eerder van een andere nietsvermoedende huurder gestolen. Zie dit dus niet als bewijs en vraag altijd om eerst de woning te bekijken en een huurcontract te tekenen.

Twijfels?

Twijfel je erover of een verhuurder echt is? Neem bij twijfel altijd contact op met de klantenservice van Huurstunt. Wij zullen dan op onderzoek gaan en indien het inderdaad om een scammer gaat zal er actie ondernomen worden. Je kunt Huurstunt op de volgende manieren bereiken: