Hoeveel huur kan ik vragen?

"Als verhuurder wil ik graag weten of ik zelf de huurprijs van mijn woning kan bepalen."


Factoren om rekening mee te houden

Als verhuurder is het essentieel om te begrijpen hoe de huurprijs van je woning wordt bepaald. Dit wordt gereguleerd door het Woningwaarderingsstelsel (WWS) en de classificatie van je woning als een sociale huurwoning of een vrije sector woning

Doe de Huurprijscheck

Om het aantal punten van je huurwoning te bepalen, kun je gebruikmaken van de Huurprijscheck op de website van de Huurcommissie. De Huurprijscheck beoordeelt je woning op verschillende onderdelen, waaronder:

  • Oppervlakte;
  • Energiezuinigheid (zoals het energielabel);
  • Kwaliteit van keuken en sanitair;
  • Woningwaarde.

LeestipHuiseigenaar? Verhuur je woning via Huurstunt!

Sociale huurwoning of vrije sector?

In 2023 was een woning met minder dan 145 punten geclassificeerd als een sociale huurwoning. De huurprijs van deze woningen werd bepaald aan de hand van het puntenaantal. Voor woningen met meer dan 148 punten, die boven de liberalisatiegrens (€879,66 in 2024) vielen, was het een vrije sector huurwoning. Hierbij mocht de verhuurder zelf de huurprijs bepalen.

Punten verhogen door investeringen

Door te investeren in de woning, zoals door renovatie of het verbeteren van de energiezuinigheid, kan je het aantal punten van de woning verhogen. Dit heeft invloed op de mogelijkheid om een hogere huurprijs te vragen.

Zo bereken je de maximale huurprijs van een huurwoning

Staat van de woning

De onderhoudsstaat en eventuele renovaties kunnen de huurprijs beïnvloeden. Een goed onderhouden woning met moderne voorzieningen kan hogere huurprijzen rechtvaardigen. Biedt je woning extra's zoals een tuin, balkon, parkeerplaats of opslagruimte? Deze kunnen de huurprijs verhogen.

Vraag en aanbod

De huidige vraag naar huurwoningen en het aanbod in jouw regio spelen ook een rol. In tijden van hoge vraag kunnen huurprijzen stijgen. Kijk naar vergelijkbare huurwoningen in jouw omgeving en basseer daar je huurprijs op.

Ken je rechten en plichten

Als verhuurder is het belangrijk om op de hoogte te zijn van wet- en regelgeving rondom huurprijzen, zoals de Wet betaalbare huur en de richtlijnen van de Huurcommissie.