Daken van historische panden in Delft

Eerste Kamer neigt naar goedkeuring nieuwe huurwet

20 juni 2024

Afbeelding auteur

Madelon

De nieuwe Huurwet 2024, bedoeld om huurders te beschermen tegen onredelijk hoge huurprijzen in het middensegment, lijkt op koers om goedkeuring te krijgen van de Eerste Kamer. Een brede coalitie van linkse partijen, het CDA, de ChristenUnie en cruciaal, de PVV, hebben hun steun toegezegd.

Inhoudsopgave

  Tegenstanders van de nieuwe Huurwet

  Deze steun was al eerder doorslaggevend in de Tweede Kamer. Ondanks tegenstand van rechtse partijen zoals de VVD en BBB, die vrezen voor de aantrekkelijkheid van verhuur, houdt minister De Jonge vast aan de noodzaak van de wet om huurders eerlijke huurprijzen te garanderen.

  Record aantal goedkope huurwoningen verkocht: wat betekent dit voor jou?

  Wat houdt de Wet Betaalbare Huur in?

  De Wet Betaalbare Huur is ontworpen om huurprijzen in zowel het lage (sociale huur) als het middensegment beter te reguleren. De kernpunten van de wet zijn:

  1. Uitbreiding van het Woningwaarderingsstelsel (WWS)

  Het bestaande puntensysteem dat bepaalt wat een verhuurder maximaal aan huur mag vragen, wordt uitgebreid naar het middensegment. Hierdoor worden woningen in de vrije sector tot ongeveer €1.100 gereguleerd, op basis van een puntensysteem dat rekening houdt met factoren zoals de grootte en het energielabel van de woning​​.

  Huurwoningen in de stad Delft

  2. Nieuwe huurprijsgrenzen

  De wet stelt een nieuwe maximale huurprijs in voor een gereguleerde huur:

  • Laagsegment: Woningen tot €879,66 per maand (142 punten).
  • Middensegment: Woningen tot €1.123,13 per maand (186 punten).
  • Bij woningen met meer dan 186 punten kunnen verhuurders nog steeds de huurprijs bepalen. Deze woningen vallen onder de vrije huursector Deze grenzen worden jaarlijks geïndexeerd op basis van inflatie​.

  Bekijk ook: Woning huren of verhuren in 2024: dit gaat er veranderen.

  3. Geldigheid voor nieuwe huurcontracten

  Het nieuwe puntenstelsel zal alleen van toepassing zijn op nieuwe huurders. Dit betekent dat de regels pas gelden bij een wisseling van huurder of bij een nieuwe huurwoning​​.

  4. Strengere handhaving

  Gemeenten krijgen meer bevoegdheden om toezicht te houden op de naleving van de huurprijsregels. Verhuurders die de maximale huurprijzen overschrijden, riskeren sancties​​.

  5. Bescherming van huurders

  Huurders kunnen via de Huurcommissie een lagere huur afdwingen als blijkt dat hun huurprijs niet overeenkomt met de kwaliteit van de woning volgens het WWS. Dit geldt met terugwerkende kracht als binnen zes maanden na het aangaan van het huurcontract een verzoek wordt ingediend​.

  Bekijk ook: 99% nieuwe huurders laat kans op huurverlaging liggen.

  Waar hangt het invoeren van de nieuwe wet nog vanaf?

  De uiteindelijke inwerkingtreding van de Wet Betaalbare Huur hangt af van de goedkeuring door de Eerste Kamer. De plenaire behandeling is gepland voor 18 juni 2024, met de stemming een week later. Hoewel de huidige signalen positief zijn en er een meerderheid lijkt te zijn voor de wet, moeten nog enkele praktische vragen en zorgen van senatoren worden beantwoord​​.

  HetBinnenhof in Den Haag

  Huurwoning vinden met Huurstunt

  Ben je op zoek naar een huurwoning? Dan ben je bij Huurstunt op het juiste adres. Wij streven ernaar om de zoektocht naar een nieuwe huurwoning zo eenvoudig mogelijk te maken. Ook in tijden van een woningcrisis. Bij Huurstunt vind je het hele actuele aanbod aan huurwoningen van particuliere verhuurders in Nederland op één overzichtelijke plek. Zo hoef jij niet allemaal verschillende websites in de gaten te houden en ben je direct op de hoogte van het actuele aanbod aan huurwoningen in Nederland.

  Met een Premium Account kun je onbeperkt reageren op woningen die je tegenkomt op ons platform en is voor nieuwe leden 14 dagen gratis

  Conclusie

  De nieuwe Huurwet 2024 staat op het punt om de betaalbaarheid van huurwoningen aanzienlijk te verbeteren. Met de goedkeuring van de Tweede Kamer en de verwachte goedkeuring van de Eerste Kamer, lijkt het erop dat de wet per 1 juli 2024 in werking zal treden. Dit biedt een belangrijke stap richting meer gereguleerde en betaalbare huurprijzen voor veel huurders in Nederland.

  Terug naar het overzicht