Huurtoeslag aanvragen over 2020: doe het vóór 1 september

Huurtoeslag aanvragen over 2020: doe het vóór 1 september

16 augustus 2021

Laatste update: 21 september 2021

Door een wetswijziging in 2020 hebben meer mensen recht op huurtoeslag. Maar niet alle 115.000 extra huishoudens zijn hier bekend mee, zo meldt de Woonbond. Sinds vorig jaar geldt er geen harde inkomenseis meer, dus ook met een iets hoger inkomen kun je nu mogelijk huurtoeslag krijgen. Slim om te checken, omdat je bijvoorbeeld vanwege je hoge inkomen eerst geen toeslag kreeg. Tot 1 september 2021 kun je met terugwerkende kracht huurtoeslag aanvragen voor 2020.

Heb ik recht op huurtoeslag?

In Nederland hebben 1,3 miljoen huurders recht op huurtoeslag. Maar hoe weet je of jij in aanmerking komt? Allereerst moet je wonen in een sociale huurwoning. Dat betekent: een huurprijs onder de liberalisatiegrens (737,14 euro in 2020). Ben je jonger dan 23 jaar? Dan mocht de huur in 2020 niet hoger zijn dan 432,51 euro. Het gaat hier om de kale huurprijs. Voor de duidelijkheid: bij particulier horen is huurtoeslag niet mogelijk.

Zelfstandige woonruimte

Ook moet jouw woning een zelfstandige woonruimte zijn. Dat wil zeggen: een woning met eigen voordeur, waar je alle voorzieningen voor jezelf hebt. Een eigen woon(slaap)kamer, een eigen keuken en een eigen een eigen toilet. Voorbeelden van zelfstandige huurwoningen zijn eengezinswoningen, appartementen en studio’s. Als je woont in een (studenten)kamer, kom je helaas niet in aanmerking.

Inkomen en vermogen

De harde inkomensgrens is in 2020 komen te vervallen. Als alleenstaande mocht je in het verleden maximaal 23.000 euro per jaar verdienen. Voor gezinnen lag dit bedrag op 31.000. Dus ook al je meer verdient, zou je dus toeslag kunnen krijgen. Wel mocht je vermogen in 2020 niet hoger zijn dan 30.846.

Hoeveel huurtoeslag in 2020?

De hoogte van de huurtoeslag hangt af van je leeftijd, huurprijs en inkomen. Bij de Belastingdienst kun je een proefberekening maken om de hoogte van jouw huurtoeslag te bepalen. Hieronder een voorbeeld:

Je woont op jezelf, in een appartement (zelfstandige woning) waar je maandelijks 600 euro aan kale huur voor betaalt. Per jaar verdiend je 21.000 euro bruto. Jouw huurtoeslag zal dan uitkomen op 218 euro per maand.

Woon je in hetzelfde huis samen met je partner of een vriend(in) en is het gezamenlijke inkomen 32.000 euro per jaar? Dan krijgen jullie nog maar 104 euro. Komt het gezamenlijk inkomen boven 35.000 euro uit, dan vervalt het recht op huurtoeslag volledig.

Huurtoeslag aanvragen 2020

Recht op huurtoeslag? Vraag het aan bij de Belastingdienst! Je hebt tot 1 september om dit te doen, dus wacht niet te lang. Vandaar ook de oproep van de Woonbond om dit zo snel mogelijk uit te zoeken. Mocht je huurtoeslag kunnen krijgen, dan gaat dit in op de eerste dag van de maand. De uitbetaling vindt altijd rond de 20e van de maand plaats.

Bekijk ook: Wanneer kan ik huurtoeslag aanvragen? – 2021 editie

Wat als er iets mis gaat?

Ook bij het aanvragen en uitbetalen van huurtoeslag gaat wel eens iets fout. Prima als je (nog) meer huurtoeslag krijgt, maar minder fijn als je onterecht (een deel van je) huurtoeslag hebt ontvangen. Het kan hard op je dak vallen om ineens voor het volledige jaar terug te moeten betalen. Mocht je te veel huurtoeslag hebben gekregen, dan probeert de Belastingdienst dit in eerste instantie te verrekenen met toekomstige uitbetalingen. Zo niet, dan krijg je thuis een acceptgiro die je binnen zes weken moet betalen.