Heb jij recht op huurtoeslag in 2024?

Heb jij recht op huurtoeslag in 2024?

16 augustus 2021

Laatste update: 19 april 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Door een wetswijziging in 2020 hebben meer mensen recht op huurtoeslag. Maar niet alle 115.000 extra huishoudens zijn hier bekend mee, zo meldt de Woonbond. Sinds vorig jaar geldt er geen harde inkomenseis meer, dus ook met een iets hoger inkomen kun je nu mogelijk huurtoeslag krijgen. Slim om te checken, omdat je bijvoorbeeld vanwege je hoge inkomen eerst geen toeslag kreeg. Tot 1 september 2024 kun je met terugwerkende kracht huurtoeslag aanvragen voor 2023. 

Inhoudsopgave

    Heb ik recht op huurtoeslag?

    In Nederland hebben 1,3 miljoen huurders recht op huurtoeslag. Maar hoe weet je of jij in aanmerking komt? Allereerst moet je wonen in een sociale huurwoning. Dat betekent: een huurprijs onder de liberalisatiegrens (879,66 euro in 2024). Ben je jonger dan 23 jaar? Dan mocht de huur in 2024 niet hoger zijn dan 454,47 euro. Het gaat hier om de kale huurprijs. Voor de duidelijkheid: bij particulier huren is huurtoeslag niet mogelijk.

    Zelfstandige woonruimte voor huursubsidie

    Ook moet jouw woning een zelfstandige woonruimte zijn. Dat wil zeggen: een woning met eigen voordeur, waar je alle voorzieningen voor jezelf hebt. Een eigen woon(slaap)kamer, een eigen keuken en een eigen een eigen toilet. Voorbeelden van zelfstandige huurwoningen zijn eengezinswoningen, appartementen en studio’s. Als je woont in een (studenten)kamer, kom je helaas niet in aanmerking.

    Terug naar het overzicht