Een lachende vrouw zit aan haar bureau met een laptop

Energietoeslag aanvragen ook dit jaar weer mogelijk

19 december 2023

Laatste update: 22 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Heb jij dit najaar 2023 nog geen energietoeslag ontvangen, maar denk je hier wel recht op te hebben? Dan kan je nu de energietoeslag van €800 of €1300 aanvragen bij jouw gemeente. Weet je niet zeker of je recht hebt op energietoeslag? Wij zetten alles wat je moet weten voor je op een rij.

Inhoudsopgave

    Wie hebben recht op energietoeslag?

    Net zoals in 2022, krijgen huishoudens met een laag inkomen dit jaar opnieuw een extra bedrag aan energietoeslag. Op 3 oktober 2023 heeft de Eerste Kamer het voorstel voor de eenmalige energietoeslag 2023 goedgekeurd. Dit komt doordat de prijzen van veel dingen, zoals eten, het openbaar vervoer en energie, de laatste tijd flink zijn gestegen. Voor huishoudens een laag inkomen kan het hierdoor lastig zijn om elke maand de energierekening te betalen.

    Ook is er dit jaar goed nieuws voor studenten. Waar zij vorig jaar buiten de boot vielen, hebben ze dit jaar wel recht op een eenmalige financiële tegemoetkoming.

    Wil je besparen op je energierekening? Bekijk dan deze tips!

    Energietoeslag automatisch uitbetaald

    Ontving je vorig jaar energietoeslag en heb je ook in 2023 een lager inkomen? Krijg je bijstand, een IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering van de gemeente? Of ontvang je aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO) vanuit de SVB? Dan wordt de energietoeslag automatisch door je gemeente uitbetaald.

    Jouw gemeente bepaalt het specifieke moment van uitbetaling, dus kijk voor meer details op de website van je gemeente. Als je aan de voorwaarden voldoet, maar nog niets hebt ontvangen, neem dan contact op met je gemeente.

    Hoe hoog mag je inkomen zijn voor energietoeslag 2023?

    Als het inkomen van jouw huishouden zich op of net boven het sociaal minimum bevindt, heb je recht op de eenmalige energietoeslag. Op de website van je gemeente kun je nakijken tot welk inkomen iemand in jouw gemeente aanspraak kan maken op de energietoeslag. Over het algemeen geldt dat het inkomen tot 120% van het sociaal minimum moet zijn. Bij sommige gemeentes ligt dit percentage net hoger.

    Een blonde vrouw berekend haar inkomen aan tafel

    Vraag nu energietoeslag 2023 aan

    Als je gelooft dat je in aanmerking komt voor energietoeslag, maar nog geen betaling hebt ontvangen, kun je sinds begin december een aanvraag indienen bij je eigen gemeente. In de meeste gemeenten is dit mogelijk tot 30 juni 2024.

    De energietoeslag varieert per gemeente. Hoewel de energietoeslag voor huishoudens in 2023 in beginsel € 800 is, wordt de exacte hoogte ervan bepaald door het beleid van de specifieke gemeente.

    Wanneer heb je geen recht op de energietoeslag?

    Je komt niet in aanmerking voor de energietoeslag 2023 als:

    1. Je op 1 november 2023 18, 19 of 20 jaar oud bent.

    2. Je inkomen in september en oktober 2023 hoger is dan 140% van de bijstandsnorm.

    3. Je in een instelling woont waar je geen energiekosten betaalt, zoals een zorg-/verpleeginstelling of bij bescherm/begeleid wonen.

    4. Je alleen op een briefadres staat ingeschreven en geen eigen woonadres hebt.

    Als de energietoeslag niet voldoende is om je energierekening te betalen, of als je buitengewoon hoge energiekosten hebt, bijvoorbeeld vanwege ziekte, kom je mogelijk in aanmerking voor individuele bijzondere bijstand.

    Lees ook: Met deze 5 tips krijg jij je woonkosten omlaag.

    Energietoeslag voor studenten

    Studenten die aan de voorwaarden voldoen, ontvangen een eenmalige tegemoetkoming van € 400,- om te helpen met de stijgende energiekosten. Deze regeling is er om studenten te ondersteunen die op basis van het inkomen van hun ouders in aanmerking komen voor een extra beurs, zodat ze beter kunnen omgaan met de hogere kosten voor energie.

    Drie studenten zitten bij elkaar te overleggen

    Voorwaarden energietoeslag studenten

    Je ontvangt de tegemoetkoming als je student bent en aan de voorwaarden voldoet van een van de volgende situaties:

    1. Je had op 1 oktober 2023 een beurs voor uitwonenden, óf

    2. Je had op 1 oktober 2023 een aanvullende beurs van meer dan 0 euro.

    Óf

    1. Je had op 1 oktober 2023 geen recht meer op een prestatiebeurs (basisbeurs en aanvullende beurs), én

    2. In de laatste maand van je prestatiebeurs had je een aanvullende beurs van meer dan 0 euro, én

    3. In oktober 2023 had je een lening bij DUO (het levenlanglerenkrediet of alleen collegegeldkrediet geeft geen recht op de tegemoetkoming).

    Energietoeslag aanvragen doe je zo!

    Het aanvragen kan vanaf 1 december 2023 tot en met 31 mei 2024. Als de aanvraag wordt goedgekeurd dan wordt de toeslag binnen 8 weken uitbetaald. Voor het aanvragen van de energietoeslag heb je het volgende nodig:

    1. Je DigiD.

    2. Een overzicht van je maandinkomen in de periode van 1 september tot en met 31 oktober 2023.

    3. Een kopie van je bankpas of een afschrift van je bankrekening. De energietoeslag wordt op dit bankrekeningnummer gestort.

    Terug naar het overzicht