Aangezicht van de hofvijver met de skyline van Den haag op de achtergrond

Wonen in Den Haag: een unieke ervaring

05 januari 2024

Laatste update: 22 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Den Haag, de politieke hoofdstad van Nederland, is niet alleen een centrum van diplomatie en besluitvorming, maar ook een stad doordrenkt van geschiedenis, cultuur en prachtige architectuur. Gelegen aan de Noordzee, heeft Den Haag veel te bieden aan zowel bewoners als bezoekers. Van het Binnenhof, Paleis Noordeinde tot aan de pier van Scheveningen: ontdek waarom Den Haag de perfecte plek is om te wonen.

Inhoudsopgave

    Geschiedenis en cultuur van Den Haag

    Met een geschiedenis die eeuwen teruggaat tot de 13e eeuw, ademt Den Haag historie uit op elke straathoek. Het Binnenhof, het politieke hart van Nederland, en het prachtige Paleis Noordeinde getuigen van het rijke verleden van de stad. Daarnaast herbergt de Hofstad ook een scala aan musea, waaronder het Mauritshuis, waar meesterwerken van Nederlandse schilders zoals Vermeer en Rembrandt worden tentoongesteld.

    De hofvijver met op de achtergrond het politieke hart van Nederland

    De stad verankerde haar reputatie als centrum van recht en rechtvaardigheid in de 20e eeuw met de vestiging van het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof. Dit verleende Den Haag internationale erkenning als de juridische hoofdstad van de wereld.

    Internationaal toneel

    Den Haag heeft een levendige multiculturele gemeenschap, mede dankzij de aanwezigheid van internationale organisaties en ambassades. Dit wordt weerspiegeld in de diverse keukens, festivals en evenementen die de stad rijk is.

    Lees ook: Wat zijn de populairste Nederlandse steden om in te wonen?

    Naast politiek en recht is Den Haag een podium voor internationale evenementen en conferenties. Het aantrekken van internationale topbijeenkomsten versterkt de reputatie van de stad als een centrum van wereldwijde betrokkenheid en samenwerking.

    Bezienswaardigheden Den Haag

    Begin de tour bij het historische Binnenhof. Dit is het politieke hart van Nederland. Bezoek daar de Ridderzaal, waar de troonrede wordt uitgesproken tijdens de opening van het parlementaire jaar. De omringende gebouwen, vijvers en tuinen maken het tot een schilderachtige locatie. Maak een wandeling door de historische binnenstad en ga vervolgens naar het Vredespaleis. Dit is de thuisbasis van het Internationaal Gerechtshof en een architectonisch meesterwerk die zeker het bezoeken waard is.

    Een foto van het binnenhof met blauwe lucht

    Duik in de 19e eeuw met Panorama Mesdag, een indrukwekkend cilindrisch schilderij dat een panoramisch uitzicht op de kust van Scheveningen weergeeft. Het is alsof je midden in de zeeslag staat. Een unieke en meeslepende ervaring. Bezoek bovendien de populaire badplaats Scheveningen, bekend om zijn brede stranden en levendige boulevard. Wandel hier over de Pier, waar je niet alleen kunt genieten van het uitzicht op zee, maar ook van attracties en eetgelegenheden.

    Lees ook: Huurwoning bemachtigen met motivatiebrief: eerlijk of vriendjespolitiek?

    Musea in Den Haag

    Voor wie naar het museum wilt, is er in Den Haag genoeg te beleven. Het Mauritshuis herbergt een indrukwekkende collectie Nederlandse schilderijen uit de Gouden Eeuw. Meesterwerken van kunstenaars als Vermeer, Rembrandt en Jan Steen zijn hier te bewonderen. De intieme setting van het Mauritshuis maakt het een unieke museumervaring.

    Daarnaast is Escher in Het Paleis gewijd aan het werk van de wereldberoemde kunstenaar M.C. Escher. Het is gevestigd in het voormalige winterpaleis van koningin Emma en biedt een fascinerende blik op de illusoire en wiskundige kunst van Escher.

    Een foto van het Mauritshuis met grijze wolken in de lucht

    Ook een bezoek aan Madurodam is de moeite waard. Ga op reis door Nederland in miniatuur. Deze themaparkattractie toont de bekendste gebouwen en landschappen van Nederland op schaal, inclusief bewegende modellen en interactieve tentoonstellingen.

    Culinaire ervaring

    Een klassieke Nederlandse lekkernij waar Den Haag bekend om staat, is haring. Probeer een "haring met uitjes" of een traditioneel "broodje haring". Een must-try voor liefhebbers van vis.

    Een zwart bakje met haring

    Voor de zoetekauwen is er de beroemde Haagse hopjes, een koffiesnoepje met een rijke karamelachtige smaak. Deze traditionele snoepjes worden al sinds de 18e eeuw in Den Haag gemaakt en zijn een heerlijke lokale lekkernij.

    Bovendien heeft Den Haag een sterke band met voormalig Nederlands-Indië, wat terug te zien is in de uitstekende Indische keuken. Probeer een "rijsttafel" in een van de vele Indonesische restaurants in de stad voor een smaakvolle en gevarieerde culinaire ervaring.

    Lees ook: Zelf laminaat leggen? Ontdek alle tips en tricks

    Entertainment en evenementen

    Voor wie wat leuks wilt beleven, heeft Den Haag genoeg evenementen te bieden. Voor de liefhebbers van arthouse cinema is Filmhuis Den Haag de place-to-be. Hier kun je genieten van kwaliteitsfilms, documentaires en internationale cinema in een gezellige setting. Ook het Vuurwerkfestival in Scheveningen is een spektakel waarbij internationale vuurwerkteams de lucht vullen met kleurrijke explosies. Het evenement vindt plaats aan de kust, waardoor je kunt genieten van het schouwspel met uitzicht op zee.

    De pier bij Scheveningen met aan de rechterzijde een reuzenrad

    Parkpop is een van de grootste gratis popfestivals van Europa en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers naar het Haagse Zuiderpark. Geniet van diverse muziekgenres, straattheater en gezelligheid tijdens dit zomerse evenement. 

    Winkelen

    Winkelen in Den Haag is een geweldige ervaring, omdat de stad een mix biedt van chique boetieks, levendige markten en bekende winkelstraten. De Passage is de oudste winkelpassage van Nederland en biedt een elegant en historisch winkeldecor. De Haagsche Bluf is een charmante winkelgebied, gelegen in het hart van de stad, dat bekend staat om zijn trendy boetieks, interieur winkels en gezellige eetgelegenheden.

    Lees ook: Deze groepen krijgen voorrang op een huurwoning.

    En last but not least: de Grote Marktstraat is de belangrijkste winkelstraat in Den Haag, waar grote winkelketens, warenhuizen en populaire merken te vinden zijn. Het is een levendige en drukke winkelstraat waar je alles vindt, van kleding tot elektronica.

    Wonen in Den Haag

    Ben jij op zoek naar de perfecte mix tussen sfeer, natuur en historie maar wil je wel in de Randstad wonen dichtbij andere grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam? Kom dan naar Den Haag, het politieke bestuurscentrum van Nederland met 11 kilometer strand op steenworp afstand.

    Aangezicht van een aantal huizen aan de overkant van een gracht met drie bomen voor de huizen

    Een huurwoning vinden in Den Haag

    Ben jij op zoek naar een betaalbare woning of wil je in een bepaalde wijk wonen? dan ben je bij Huurstunt aan het juiste adres. Hier vind je alle zaken die je nodig hebt om je woningzoektocht tot een succes te maken. Wij bieden een zo volledig aanbod aan huurwoningen aan op onze site en door onze nieuwsbrief ben je als een van de eerste op de hoogte van nieuwe woningen die passen bij jouw wensen. Jouw zoektocht naar een huurwoning in Den Haag begint dus bij Huurstunt!

    Terug naar het overzicht