Wie betaalt de rookmelders in mijn huurwoning?

 

"Mijn verhuurder zegt dat ik zelf voor rookmelders moet zorgen, maar klopt dat wel?"


In de meeste gevallen ligt de verantwoordelijkheid voor het plaatsen en onderhouden van rookmelders bij de verhuurder. Dit komt omdat de verhuurder moet zorgen voor een veilige woonsituatie, conform de wettelijke eisen.

Verhuurder verantwoordelijk voor rookmelders

Dit betekent dat de verhuurder de kosten voor de aanschaf, installatie en periodieke controle van de rookmelders op zich moet nemen. De verhuurder is tevens verplicht om te voldoen aan de geldende regelgeving met betrekking tot rookmelders.

Lees ookWat zijn mijn opties als de verhuurder nalatig is met onderhoud?

Controleer het huurcontract

Het is altijd verstandig om het huurcontract zorgvuldig te lezen en te controleren of er specifieke afspraken zijn gemaakt met betrekking tot rookmelders. Het kan zijn dat er in het contract bepalingen staan over wie verantwoordelijk is voor de kosten van de rookmelders. Als er niets vermeld wordt in het contract, geldt doorgaans de wettelijke verantwoordelijkheid van de verhuurder.

Meer weten? Lees dan ook onze blog over jouw rechten en plichten als huurder!

Informeer de verhuurder

Als jouw huurwoning nog geen rookmelders heeft of als de bestaande rookmelders niet goed functioneren, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk aan de verhuurder te melden. De verhuurder moet ervoor zorgen dat er adequate rookmelders worden geïnstalleerd en dat deze regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden.

Zelf rookmelders aanschaffen

In sommige gevallen kan het voorkomen dat de verhuurder geen rookmelders wil plaatsen of dat je als huurder extra veiligheidsmaatregelen wilt nemen. In dat geval kun je ervoor kiezen om zelf rookmelders aan te schaffen en te installeren.

RelevantWaar vind ik de wettelijke bepalingen over huurrecht?

In overleg met verhuurder

Het is echter belangrijk om eerst met de verhuurder te overleggen en toestemming te vragen voordat je zelf rookmelders plaatst. Houd er rekening mee dat je mogelijk de kosten voor de aanschaf en installatie zelf moet dragen als de verhuurder hier niet mee akkoord gaat.