Mag ik de huur opzeggen vanwege de geboorte van een kind?

"Ik ben zwanger en mijn verhuurder wil dat ik verhuis omdat mijn appartement ''niet geschikt'' zou zijn voor een baby. Ik woon hier al jaren met plezier. Mag hij dit zomaar eisen?"


Als huurder heb je sterke rechten. De geboorte van een kind is geen geldige reden voor een verhuurder om de huur op te zeggen. Ook als dit expliciet in het huurcontract staat, is zo'n clausule niet rechtsgeldig.

Een baby is geen reden voor huuropzegging

De komst van een baby is geen valide reden voor een verhuurder om de huurovereenkomst te beëindigen. Dit geldt zelfs als de woning klein of gehorig is. Huurders hebben namelijk het recht op gezinsuitbreiding in hun gehuurde woning.

Weten waar je alle wettelijke bepalingen over huurrecht kunt vinden? Bekijk ons handige overzicht!

Wanneer mag de verhuurder wél opzeggen?

Een verhuurder kan alleen de huur opzeggen bij ernstige overlast of wanneer er niet voldaan wordt aan de huurvoorwaarden. Geluidsoverlast van een baby valt hier normaal gesproken niet onder.

Wanneer mag een verhuurder een huurder uit de woning zetten? Ontdek het hier!

Wat te doen bij een geschil met de verhuurder?

Bij een geschil met je verhuurder over de huuropzegging, kun je contact opnemen met instanties zoals de Huurcommissie of een juridisch adviseur voor ondersteuning en advies.

Bescherming tegen woondiscriminatie

Het is belangrijk om te weten dat zwangere vrouwen en gezinnen met kinderen beschermd zijn tegen woondiscriminatie. Huurbepalingen die gezinsuitbreiding verbieden, zijn over het algemeen niet rechtsgeldig. Gezinsuitbreiding is namelijk een grondrecht.

Lees ook: Dit zijn jouw rechten en plichten als huurder!

Vervolgstappen huuropzegging geboorte kind

Als je verhuurder aandringt op huuropzegging vanwege de geboorte van je kind, zoek dan juridisch advies. Documenteer alle communicatie en wees bereid om je zaak, indien nodig, voor de rechter te brengen. Door je bewust te zijn van deze regels en rechten, sta je sterk in je schoenen als huurder. De geboorte van een kind mag geen reden zijn voor onzekerheid over je woonsituatie!