Kom ik in aanmerking voor urgentie bij het zoeken naar een huurwoning?

"Ik woon momenteel in een studio die te klein wordt nu mijn gezin groeit. Ik sta al een tijd ingeschreven voor een grotere woning, maar het schiet niet op. Hoe kom ik erachter of ik recht heb op urgentie?"


Als je dringend een woning nodig hebt, kan een urgentieverklaring een oplossing bieden. Dit hangt echter af van jouw specifieke situatie en de regels van je gemeente.

Wat is urgentie?

Urgentie betekent dat je voorrang krijgt op anderen in de wachtrij voor een sociale huurwoning. Dit is echter geen algemeen recht; het hangt af van specifieke criteria die per gemeente kunnen verschillen.

Wie komen in aanmerking?

Vaak worden urgentieverklaringen verstrekt aan mensen in een crisisopvang, zoals een blijf-van-mijn-lijfhuis, of aan hen die mantelzorg verlenen of ontvangen. Ook kunnen gemeenten specifieke groepen aanwijzen, zoals mensen met een medische noodzaak of gezinnen in scheidingssituaties.

RelevantDeze groepen krijgen voorrang op een huurwoning

Hoe vraag je urgentie aan?

Je kunt een urgentieverklaring aanvragen bij je gemeente. Dit proces en de criteria verschillen per gemeente. Raadpleeg de website van je gemeente of die van de lokale woningcorporaties voor specifieke informatie.

Wat als je niet in aanmerking komt?

Als je niet in aanmerking komt voor urgentie, zijn er andere manieren om je kansen op een woning te vergroten. Denk aan inschrijven bij meerdere woningcorporaties of zoeken naar particuliere huurwoningen.

Belang van geduld en flexibiliteit

Het vinden van een geschikte huurwoning kan tijd en geduld vereisen. Wees flexibel in je wensen en overweeg ook andere woonopties, zoals tijdelijk huren of woningruil.

Lees ook

Meer informatie en ondersteuning

Voor meer informatie en persoonlijke ondersteuning kun je terecht bij je gemeente, het Juridisch Loket of de Huurcommissie. Zij kunnen je helpen met vragen over urgentie en andere woonzaken.