Welke stappen kan ik ondernemen bij overlast van buren?

Bas woont in een appartementencomplex en er wonen studenten naast hem die de muziek hard en tot laat aan hebben staan. Bas ergert zich enorm aan zijn buren en wil niet dat de situatie uit de hand loop. Welke stappen moet hij volgen?


Burenoverlast, zo los je het op

We willen natuurlijk voorkomen dat er een burenruzie ontstaat en je woongenot wordt aangestast en daarvoor is goede communicatie een vereiste. Als jij last hebt van je buren, is het belangrijk dat je dit met ze bespreekt. Misschien hebben ze helemaal niet door dat ze veel lawaai maken of dat muziek vanaf een bepaald volume gaat storen.

Meer weten? Overlast van de buren: zo los je het op!

Leg vast wat voor overlast je ervaart

Als je last hebt van je buren, is het slim om een logboek bij te gaan houden. Zo kun je aantonen hoe jij de overlast in je woning ervaart. Maak ook opnames en foto’s om de overlast te kunnen uitleggen.Overlast kan namelijk niet alleen geluid zijn, maar je kunt ook last hebben van vuil wat over de schutting gegooid wordt of van geuren.

Huurdersvereniging of wijkagent

Als jullie allebei een woning huren van dezelfde verhuurder, dan moet die helpen bij het vinden van een oplossing. Zo kan de verhuurder bemiddelen tussen jullie om zo een geschikte oplossing te vinden voor de overlast. Als de situatie escaleert, overweeg dan om advies in te winnen bij een huurdersvereniging of de wijkagent.

Juridisch advies

 In extreme gevallen, of als je denkt dat je rechten worden geschonden, kan het raadzaam zijn om juridisch advies in te winnen. Je kunt dan een procedure starten om rust af te dwingen. Hou er wel rekening mee dat de rechter ook kan beslissen in jouw nadeel en dan heb je geen mogelijkheden meer.