6 tips om een donkere kamer lichter te maken

6 tips om een donkere kamer lichter te maken

16 september 2021

Laatste update: 19 januari 2023

We hebben iedere dag voldoende licht en frisse lucht nodig. Voor een opgewekt gevoel overdag, een positieve gemoedstoestand en om te kunnen concentreren in ons thuiskantoor. Van dagelijks in duisternis moeten zitten, worden weinig mensen vrolijk. Hoe kun je een ruimte zó inrichten dat het een heldere plek wordt waar je je helemaal thuis voelt? Met andere woorden: hoe kun je een donkere kamer lichter maken?

Natuurlijk licht

daglicht natuurlijk licht

We beginnen maar even met een open deur. Een kamer wordt het lichtst door… licht! Specifiek daglicht geeft een ruimte een prettige natuurlijke look. Probeer je ramen dus niet te veel te bedekken, zodat er overdag genoeg zonnestralen naar binnen kunnen komen. En als je een beetje privacy wilt, zijn gordijnen die licht doorlaten een goede optie.

Nu begrijpen we dat niet iedereen de luxe van enorme kozijnen heeft. Soms moet je het doen met een mager zolderraampje. Dan kun je nu niet bepaald spreken van een gigantische hoeveelheid natuurlijk licht die je kamer binnenkomt. In dat geval hebben we gelukkig nog genoeg andere interieur-trucjes voor je.

Wit weerkaatst

wit interieur licht

Misschien nog steeds ietwat vanzelfsprekend, maar wel erg nuttig als je kamer weinig daglicht krijgt. De kleur wit weerkaatst het meeste licht. Dus, voordat je de hele ruimte met Vantablack bekladt, kun je toch echt het best als primaire kleur wit aanhouden. Toch wat te saai, die spierwitte muren? Je kunt altijd één muur een andere kleur geven. En variëren met gekleurde accenten werkt ook goed. Alleen het liefst niet al te donker.

Accentueer met lichte kleuren

licht kleur accent

Om die witte kamer op te leuken, zou je zoveel mogelijk met lichte kleuren moeten werken. (Al kan een donker detail hier en daar natuurlijk geen kwaad.) Meubels, tapijten, plantenpotten, schilderijen met een tof tintje; een beetje kleur vrolijkt de boel zo op! Kun je het toch niet laten om een wand te verven? De vuistregel hiervoor is als volgt: hoe donkerder de verftoon, hoe dichter bij de muur lijkt. In een smalle ruimte kun je dus prima één van de verste muren een iets donkerdere kleur geven.

Laat het shinen!

marmer glanzend materiaal

Natuurlijk wordt licht niet alleen weerkaatst door kleur. Ook bepaalde materialen zijn glanzender dan anderen. Denk aan metaal (zoals brons, koper of roestvrij staal) en sommige soorten steen (zoals marmer of graniet). Alles met een beetje ‘bling’ zorgt voor meer licht in de ruimte. Houd je toch echt meer van mat? Dan zul je het vaak moeten hebben van de heldere kleuren.

Spiegeltje, spiegeltje…

spiegel interieur

De koning van alle weerspiegelende materialen, de spiegel, mag natuurlijk niet ontbreken! Kun je ook af en toe jezelf bewonderen in je prachtig heldere stekkie. Plaats die op een tactische plek, zodat er veel (natuurlijk of kunstmatig) licht vanaf kaatst. Dankzij een spiegel lijkt een ruimte bovendien meteen groter. Handig bij het inrichten van een kleine kamer.

Kunstmatig verlichten

verlichting keuken

Weinig daglicht dat de krochten van jouw donkere hol binnenkomt? Met voldoende slim gepositioneerde verlichting breng je de helderheid zo op het gewenste niveau. Minstens één grote, heldere lamp dat het licht goed verdeelt, staand of aan het plafond, is wel aan te raden. Let ook op het aantal watt of lumen (lm) van je peertje. Ander kunstmatig licht mag vaak wel iets subtieler. Qua lichtsterkte, maar ook qua plaatsing. Onder de keukenkastjes kun je bijvoorbeeld een led-stripje installeren met sfeervol licht.