Een licht interieur in de woonkamer

6 tips om een donkere kamer lichter te maken

16 september 2021

Laatste update: 25 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

We hebben iedere dag voldoende licht en frisse lucht nodig. Voor een opgewekt gevoel overdag, een positieve gemoedstoestand en om te kunnen concentreren in ons thuiskantoor. Van dagelijks in duisternis moeten zitten, worden weinig mensen vrolijk. Hoe kun je een ruimte zó inrichten dat het een heldere plek wordt waar je je helemaal thuis voelt? Met andere woorden: hoe kun je een donkere kamer lichter maken?

Inhoudsopgave

    Maak gebruik van natuurlijk licht

    Een kamer waar gebruikt gemaakt is van natuurlijk licht

    We beginnen maar even met een open deur. Een kamer wordt het lichtst door… licht! Specifiek daglicht geeft een ruimte een prettige natuurlijke look. Probeer je ramen dus niet te veel te bedekken, zodat er overdag genoeg zonnestralen naar binnen kunnen komen. En als je een beetje privacy wilt, zijn gordijnen die licht doorlaten een goede optie.

    Nu begrijpen we dat niet iedereen de luxe van enorme kozijnen heeft. Soms moet je het doen met een mager zolderraampje. Dan kun je nu niet bepaald spreken van een gigantische hoeveelheid natuurlijk licht die je kamer binnenkomt. Ook als je een student bent die op zoek is naar een goedkope kamer kan dit zo zijn. In deze gevallen hebben we gelukkig nog genoeg andere interieur-trucjes voor je!

    Gebruik de kleur wit, dit weerkaatst

    wit interieur licht

    Misschien nog steeds ietwat vanzelfsprekend, maar wel erg nuttig als je kamer weinig daglicht krijgt. De kleur wit weerkaatst het meeste licht. Dus, voordat je de hele ruimte met Vantablack bekladt, kun je toch echt het best als primaire kleur wit aanhouden. Toch wat te saai, die spierwitte muren? Je kunt altijd één muur een andere kleur geven. En variëren met gekleurde accenten werkt ook goed. Alleen het liefst niet al te donker.

    Accentueer de ruimte met lichte kleuren

    licht kleur accent in de keuken

    Als je op zoek bent naar een nieuwe huurwoning of goedkope kamer, is het je inmiddels vast niet ontgaan dat de meeste woonruimtes wit worden opgeleverd. Om die witte kamer op te leuken, zou je zoveel mogelijk met lichte kleuren moeten werken. (Al kan een donker detail hier en daar natuurlijk geen kwaad.) Meubels, tapijten, plantenpotten, schilderijen met een tof tintje; een beetje kleur vrolijkt de boel zo op! Kun je het toch niet laten om een wand te verven? De vuistregel hiervoor is als volgt: hoe donkerder de verftoon, hoe dichter bij de muur lijkt. In een smalle ruimte kun je dus prima één van de verste muren een iets donkerdere kleur geven.

    Laat het shinen!

    marmer glanzend materiaal in de badkamer

    Natuurlijk wordt licht niet alleen weerkaatst door kleur. Ook bepaalde materialen zijn glanzender dan anderen. Denk aan metaal (zoals brons, koper of roestvrij staal) en sommige soorten steen (zoals marmer of graniet). Alles met een beetje ‘bling’ zorgt voor meer licht in de ruimte. Houd je toch echt meer van mat? Dan zul je het vaak moeten hebben van de heldere kleuren.

    Spiegeltje, spiegeltje…

    spiegel interieur in de slaapkamer

    De koning van alle weerspiegelende materialen, de spiegel, mag natuurlijk niet ontbreken! Kun je ook af en toe jezelf bewonderen in je prachtig heldere stekkie. Plaats die op een tactische plek, zodat er veel (natuurlijk of kunstmatig) licht vanaf kaatst. Dankzij een spiegel lijkt een ruimte bovendien meteen groter. Handig bij het inrichten van een kleine kamer.

    Kunstmatig verlichten

    verlichting keuken in het wit met hout accenten

    Weinig daglicht dat de krochten van jouw donkere hol binnenkomt? Met voldoende slim gepositioneerde verlichting breng je de helderheid zo op het gewenste niveau. Minstens één grote, heldere lamp dat het licht goed verdeelt, staand of aan het plafond, is wel aan te raden. Let ook op het aantal watt of lumen (lm) van je peertje. Ander kunstmatig licht mag vaak wel iets subtieler. Qua lichtsterkte, maar ook qua plaatsing. Onder de keukenkastjes kun je bijvoorbeeld een led-stripje installeren met sfeervol licht. Of je nu op zoek bent naar je droomhuis of een goedkope kamer, met deze tips ga je zeker weten een heldere toekomst tegemoet!

    Terug naar het overzicht