Buitenruimte

Een buitenruimte is een open ruimte die zich buiten een gebouw bevindt en bedoeld is voor buitenactiviteiten en recreatie. Buitenruimtes worden gewaardeerd in zowel huurwoningen als commerciële gebouwen, omdat ze een extra leefruimte bieden en bijdragen aan het welzijn en de levenskwaliteit van de bewoners of gebruikers.

Voorbeelden van buitenruimten

Buitenruimtes kunnen variëren in vorm en functie. Hieronder vind je een overzicht van veelvoorkomende soorten buitenruimtes:

  • Tuin: Een groene ruimte die de kans biedt om planten, bloemen en zelfs groenten te kweken.
  • Terras: Een verhoogd platform grenzend aan de woning, ideaal voor zit- en eetgelegenheden.
  • Balkon: Bevestigd aan de gevel van een gebouw, biedt meestal enkel ruimte voor enkele zitmeubels.
  • Patio: Een betegelde of verharde sectie in de achtertuin, vaak omringd door een hek of muur.
  • Dakterras: Gelegen op het dak van een gebouw, het kan een prachtig uitzicht en een gevoel van privacy bieden.
  • Serre: Een glazen uitbouw aan een woning, waardoor je ook in koudere maanden van het buitenlicht kunt genieten. Het fungeert als een tussenruimte tussen binnen en buiten en is ideaal om te ontspannen of om planten te laten groeien.

Tips voor het inrichten van je balkon en meer, vind je in deze blog!

Voordelen van een buitenruimte

Het hebben van een buitenruimte biedt verschillende voordelen. Ten eerste is het een plek waar je kunt ontspannen en tot rust kunt komen in de zomer. Je kunt er genieten van de natuurlijke omgeving, planten en bloemen, en zelfs je eigen tuin creëren als je dat wilt. Het hebben van een buitenruimte kan tevens bijdragen aan je algemene welzijn en gezondheid, aangezien buiten zijn en in contact komen met de natuur positieve effecten hebben op zowel fysiek als mentaal vlak.

Traditioneel Nederlands huis met rode dakpannen met buitenruimte met planten en bloemen die in bloei staan

Veelgestelde vragen over een buitenruimte

Meer weten? Hieronder volgt een overzicht van veelgestelde vragen over een buitenruimte.

Wat is een buitenruimte?

Een buitenruimte is een open gebied dat is aangesloten bij een woning of gebouw. Dit kan variëren van een tuin, balkon, dakterras, patio tot een binnenplaats. Het is bedoeld voor buitenactiviteiten zoals ontspanning, tuinieren, of dineren in de open lucht.

Waaraan moet een buitenruimte voldoen?

De eisen voor een buitenruimte kunnen variëren afhankelijk van de functie en locatie. Over het algemeen moet het veilig, toegankelijk en functioneel zijn. Dit houdt in dat het stevige oppervlakken heeft, veiligheidsmaatregelen zoals relingen (bij hoogteverschillen), voldoende privacy, en mogelijk beschutting tegen weersomstandigheden.

Wat is een voorgeschreven buitenruimte?

Een voorgeschreven buitenruimte verwijst naar een buitenruimte die voldoet aan bepaalde normen of vereisten die zijn vastgesteld door lokale bouwvoorschriften of regelgeving. Deze voorschriften kunnen betrekking hebben op de afmetingen, locatie, toegankelijkheid en veiligheid van de buitenruimte. In sommige gevallen, vooral in stedelijke gebieden, kan er een minimale grootte of specificatie zijn waaraan een buitenruimte moet voldoen om als zodanig erkend te worden.