Een man en een vrouw lopen in een straat met huurwoningen

Gaan huurders minder betalen? De beslissing lijkt bij de PVV te liggen

23 april 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Huren in de vrije sector is nog nooit zo duur geweest. Als het aan minister Hugo de Jonge van Volksverhuizing ligt, komt daar door nieuwe wetgeving snel verandering in. Er heerst echter verdeeldheid over dit wetsvoorstel. Óf de nieuwe plannen ook echt door de Tweede Kamer komen, lijkt van de PVV af te hangen.

Inhoudsopgave

    Huurprijzen reguleren

    Minister Hugo de Jonge stelt voor om de huurprijzen in de vrije sector te reguleren. Zijn plan houdt in dat voor meer dan 300.000 huurwoningen de huur gemiddeld met 190 euro per maand zou dalen. Dit is vooral relevant voor woningzoekenden die geen aanspraak maken op een sociale huurwoning of koopwoning en daardoor aangewezen zijn op de vrije sector, waar de huren recent sterk gestegen zijn.

    Twee mannen schudden elkaar de hand

    Twijfels

    Het wetsvoorstel wordt binnenkort behandeld in de Tweede Kamer, maar er is twijfel of het voldoende steun zal krijgen. Critici vrezen dat de plannen de situatie voor huurders kunnen verslechteren.

    Meer weten? Bekijk ook: Hoe de nieuwe Huurplafondwet huurders juist in de knel brengt.

    Nieuwe regels

    Een van de nieuwe plannen om de huurprijzen in de vrije sector te reguleren, is door een puntenstelsel te introduceren, vergelijkbaar met die voor sociale huurwoningen. Dit nieuwe systeem zal een maximum huurprijs vaststellen, die naar verwachting rond de 1100 euro per maand zal liggen. Verhuurders die zich niet aan deze limiet houden, kunnen een boete verwachten. Hierdoor wordt het voor verhuurders onmogelijk om willekeurige, hoge prijzen te vragen.

    Tegenargumenten

    Tegenstanders van het voorstel zijn bezorgd dat verhuurders als reactie op de nieuwe regelgeving hun eigendommen zullen verkopen, waardoor het aantal beschikbare huurwoningen afneemt. Dit zou de toegang tot betaalbare woonruimte nog verder kunnen beperken voor diegenen die nu al moeite hebben met het vinden van een woning.

    Een koppel staat voor een huurwoning en kijkt ontevreden door de krappe huurmarkt

    Huurmarkt kan instorten

    "Wij zijn ook tegen excessen op de huurmarkt,” legt VVD-Kamerlid Peter de Groot uit, “Maar hierdoor zal de huurmarkt instorten en nieuwbouw is er voorlopig nog lang niet voldoende. Nu al zien we dat veel beleggers hun huizen van de hand doen, terwijl de wet nog niet eens van kracht is."

    Kritiek van woningmarktonderzoeker

    Matthijs Korevaar, woningmarktonderzoeker aan de Erasmus Universiteit, heeft zich na uitgebreid onderzoek kritisch uitgelaten over de nieuwe wet. Hij stelt dat de nieuwe wet de huurprijzen voor velen zal verlagen, maar hij waarschuwt ook voor een potentieel negatief effect: sommige particuliere verhuurders zouden door deze wet kunnen besluiten hun huurwoningen te verkopen.

    Mogelijke gevolgen voor studentehuizen

    Ook veel studenten zien de nieuwe regelgeving niet zitten. Luca Dellantonio, bestuurslid bij het Delftsch Studenten Corps, laat aan EenVandaag weten zich  grote zorgen te maken over de verenigingshuizen.  "Ik woon met een aantal jongens in de binnenstad. Onze huisbaas zegt dat het straks niet meer winstgevend is en dat hij het huis dus wil verkopen," legt hij uit.

    Lees ook: Huurprijzen vrije sector stijgen met 8,6% in één jaar tijd.

    PVV kan doorslag geven

    Het lijkt erop dat de PVV volgende week een cruciale rol zal spelen in de besluitvorming over het plan van De Jonge. De partij heeft eerder aangegeven dat het oorspronkelijke voorstel niet ver genoeg ging, maar vindt de recente aanpassingen juist te ingrijpend. Wij moeten ons standpunt nog bepalen,” aldus PVV-Kamerlid Barry Madlener.

    Terug naar het overzicht