Een straat met verschillende huurwoningen in de vrije sector

Huurprijzen vrije sector stijgen met 8,6% in één jaar tijd

18 april 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Huren in de vrije sector is nog niet eerder zo duur geweest. Uit nieuwe cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar is gebleken dat de huurprijzen in de vrije sector namelijk met 8,6% zijn gestegen ten opzichte van vorige jaar.

Inhoudsopgave

    Huurprijs per vierkante meter

    Op dit moment ligt de gemiddelde huurprijs op 18,30 euro per vierkante meter. Voor een appartement van 75 vierkante meter betekent dit een maandelijkse huur van 1372 euro. De oorzaak voor deze grote stijging komt door het beperkte aanbod aan huurwoningen en de grote vraag. In het eerste kwartaal van dit jaar kwamen ongeveer 17.600 woningen beschikbaar, wat bijna 28 procent minder is dan in dezelfde periode vorig jaar.

    Te veel vraag, te weinig aanbod

    Het aantal beschikbare huurwoningen in de vrije sector neemt af omdat meer huurwoningen worden verkocht. In het eerste kwartaal was 7 procent van de te koop staande woningen oorspronkelijk een huurwoning. Vier jaar geleden was dit aandeel nog ongeveer 3 procent. Steeds meer particuliere beleggers besluiten hun vrijgekomen huurwoningen te verkopen in plaats van ze opnieuw te verhuren.

    Meer weten? Record aantal goedkope huurwoningen verkocht: wat betekent dit voor jou?

    Nieuwe huurders de dupe

    Deze procentuele prijsverhoging geldt voor nieuwe huurders. Voor zittende huurders is de jaarlijkse huurverhoging namelijk aan regels verbonden. De huurverhoging in de vrije sector wordt bepaald door de inflatie, mits deze lager is dan de stijging van de lonen. Over het jaar van december 2022 tot december 2023 was de loonstijging 5,8%, terwijl de inflatie 4,5% bedroeg. Hierdoor mag de huur vanaf 1 januari 2024 met maximaal 5,5% omhoog gaan in de vrije sector, omdat dit gebaseerd is op de inflatie van 4,5% plus een extra 1%.

    Huurwoningen met daarvoor een grafiek die aangeeft dat de prijzen stijgen

    Amsterdam duurste stad

    De huurprijsstijgingen variëren sterk per stad. In Amsterdam zijn de huurprijzen met 5,1 procent gestegen op jaarbasis, wat minder is dan het landelijke gemiddelde. Desondanks ligt de prijs per vierkante meter in Amsterdam nog steeds hoog, namelijk op 27 euro, en is daarmee duurder dan in andere grote steden.

    Lees ook: Amsterdam duurste huurstad van Europa, Den Haag en Rotterdam ook in top 5.

    Regionale verschillen in huurprijs

    In Rotterdam betaal je 19,53 euro per vierkante meter, een stijging van 9 procent. In Eindhoven was de stijging met 2,4 procent op jaarbasis bescheidener, waardoor de vierkantemeterprijs daar op 17,71 euro uitkomt. Niet overal in het land stegen de huren; in sommige steden zoals Almere en Helmond daalden ze juist, met respectievelijk 0,5 en 1,8 procent.

    Huurmarkt verandert

    De huurmarkt staat op het punt radicaal te veranderen door een reeks nieuwe en aankomende regels. Met de nieuwe opkoopbescherming krijgen gemeenten de macht om te eisen dat bepaalde huizen alleen gekocht mogen worden om zelf in te wonen, niet voor verhuur. Ook zien huiseigenaren de belasting op huurwoningen stijgen.

    Rood appartementencomplex

    Nieuwe regels

    Later dit jaar wordt de Wet vaste huurcontracten van kracht, die de meeste tijdelijke huurcontracten uitbant. Tegelijkertijd bereiden de Tweede en Eerste Kamer zich voor om te stemmen over de Wet betaalbare huur, een regelgeving die de vrije huursector zou temmen door maximale huren in te voeren die gebaseerd zijn op een puntensysteem. Deze reeks maatregelen zet de traditionele verhuurmarkt op zijn kop en drijft particuliere beleggers naar de verkoop van hun eigendommen voor bewoning.

    Huurwoning vinden met Huurstunt

    Ben je op zoek naar een huurwoning? Dan ben je bij Huurstunt op het juiste adres. Wij streven ernaar om de zoektocht naar een nieuwe huurwoning zo eenvoudig mogelijk te maken. Ook in tijden van een woningcrisis. Bij Huurstunt vind je het hele actuele aanbod aan huurwoningen van particuliere verhuurders in Nederland op één overzichtelijke plek. Zo hoef jij niet allemaal verschillende websites in de gaten te houden en ben je direct op de hoogte van het actuele aanbod aan huurwoningen in Nederland.

    Met een Premium Account kun je onbeperkt reageren op woningen die je tegenkomt op ons platform en is voor nieuwe leden veertien dagen gratis!

    Terug naar het overzicht