Werkgeversverklaring

In sommige gevallen is het nodig om een werkgeversverklaring te overleggen als je een woning wilt huren. Weet jij niet precies wat een werkgeversverklaring is of hoe lang een dergelijk formulier geldig is, dan ben je bij Huurstunt aan het juiste adres. We zochten alles voor je uit, zodat je de juiste formulieren kunt aanleveren.

Wat is een werkgeversverklaring?

Een werkgeversverklaring is een schriftelijke verklaring dat je vast inkomen hebt. Het jaarinkomen dat je geniet en het dienstverband staan hierin genoemd, zodat de verhuurder weet of je de huurprijs kunt betalen. Als een woning wil kopen, kan het ook zijn dat de bank vraagt om een intentieverklaring als je geen vast dienstverband hebt. In een intentieverklaring laat je werkgever dan weten dat je uitzicht hebt op een vast contract als je op hetzelfde niveau blijft functioneren en als er niets verandert in de structuur van het bedrijf. Voor uitzendkrachten heet een dergelijke verklaring een perspectiefverklaring.

Wanneer heb je een werkgeversverklaring nodig?

Je hebt een werkgeversverklaring nodig als de verhuurder of bank graag wil weten of jij genoeg inkomen hebt en of dit inkomen stabiel genoeg is om voor een langere de maandlasten te dragen. Op die manier hoopt de verhuurder of hypotheekverstrekker garantie te krijgen dat jij inderdaad in staat bent om de huur of hypotheek te betalen, zodat zij geen risico lopen op wanbetaling.   

Hoe lang is een werkgeversverklaring geldig?

Een werkgeversverklaring is maximaal drie maanden geldig. Je zult na drie maanden dus een nieuwe verklaring moeten aanvragen bij je werkgever. Let erop dat de verklaring met dezelfde pen is ingevuld, zonder doorhalingen of Tipp-Ex. Mocht er een fout in de verklaring staan, dan zal er een nieuw formulier ingevuld moeten worden. Ook is het van belang dat de verklaring is voorzien van een bedrijfsstempel.

Wat staat er in een werkgeversverklaring?

Er zijn bepaalde componenten die altijd in een werkgeversverklaring horen te staan. De gegevens die in ieder geval in de werkgeversverklaring moeten staan, zijn:

  • gegevens van werkgever
  • gegevens van werknemer
  • dienstverband en/of intentieverklaring
  • inkomen
  • leningen/loonbeslag
  • handtekening van werkgever

Waar kan ik een werkgeversverklaring krijgen?

Vraagt jouw verhuurder om een werkgeversverklaring? Je kunt een dergelijke verklaring aanvragen bij je werkgever. Die zal de benodigde gegevens invullen, zodat jij deze kan overleggen aan de verhuurder.