Studentenhuis

In een studentenwoning of studentenhuis wonen vaak meerdere studenten samen gedurende hun studie. Ze huren dan elk een kamer. In Nederland wonen studerenden vaak in huizen van een studentenvereniging, woningcorporatie of particuliere verhuurder.

Wonen op de campus

In sommige steden is er een campus, zoals de Amstelcampus in Amsterdam. Studentenwoningen zijn er in het groot en in het klein. Er zijn grote herenhuizen die wel tien studerenden huisvesten, maar ook eengezinswoningen met ruimte voor drie studenten.

LeestipDit is alles wat je moet weten voor als je op kamer te gaan wonen

Gemeenschappelijke ruimtes

Er zijn vaak gemeenschappelijke ruimtes zoals een keuken, bijkeuken en badkamer. Vaak worden ook buitenruimtes van studentenhuisvesting zoals een tuin, berging of fietsenhok gemeenschappelijk gebruikt. In sommige studentenhuizen wonen slechts jongens of meisjes.

Nieuwe huisgenoot 

Hoeveel beschikbare woningen er zijn voor studerenden verschilt per stad en hangt onder andere af van het algemene woningaanbod. De beschikbare kamers in een studentenwoning worden vaak geadverteerd op platformen zoals Huurstunt. Soms organiseren de bewoners van een studentenwoning een hospiteeravond, waarop diverse geïnteresseerden uitgenodigd worden voor een kennismaking. Zo hopen ze een huisgenoot te vinden waarmee er een klik is.

Hospiteeravond

Mensen die een kamer zoeken kunnen tijdens een hospiteeravond of bezichtiging kijken of de kamer en het huis aan hun wensen voldoen. Niet altijd bepalen de achtergebleven bewoners van een studentenwoning wie de nieuwe huisgenoot wordt. Dit hangt er onder andere van af of er in de woning een coöptatierecht geldt.

Meer weten? Succesvol hospiteren doe je zo!

Internationale studenten

Ook internationale studenten die een hbo-opleiding of universitaire opleiding doen zoeken vaak een kamer in een studentenwoning. Het kan voor hen lastig zijn om zonder netwerk een geschikte studentenkamer te vinden. Huisjesmelkers maken hier soms gebruik van door hoge huurprijzen te vragen of te beknibbelen op de voorzieningen.

Een studentenhuis met 4 mannelijke huisgenoten die aan het chillen zijn in de gemeenschappelijke woonkamer.


Veelgestelde vragen over een studentenhuis

Meer weten? Hieronder volgt een overzicht van veelgestelde vragen over een studentenhuis.

Wat kost een studentenhuis?

De kosten van een studentenhuis variëren sterk per locatie, grootte en staat van het huis. Het gaat hier meestal om de totale huur die verdeeld wordt onder de bewoners. In steden met een hoge vraag naar studentenwoningen, zoals Amsterdam of Utrecht, kunnen de kosten hoger zijn dan in kleinere steden.

Hoe werkt een studentenhuis?

In een studentenhuis wonen studenten samen in één gebouw, waarbij ieder een eigen slaapkamer heeft en gemeenschappelijke ruimtes zoals de keuken, badkamer en woonkamer deelt. Huisgenoten delen vaak ook verantwoordelijkheden zoals schoonmaken, koken, en het beheren van gemeenschappelijke financiën.

Wat betekent studentenhuis?

Een studentenhuis is een woonvorm waarbij een groep studenten samen in één huis woont. Dit kan variëren van een paar studenten in een klein appartement tot grote groepen in een omgebouwd woonhuis.