Steeds meer mensen willen in de grote steden wonen. De ruimte is echter beperkt in een dichtbevolkt land als Nederland. Er zullen hierdoor minder grote woningen gebouwd kunnen worden en de grote woningen die er zijn, zijn vaak onbetaalbaar geworden voor de ‘normale’ mensen. Om ook deze mensen woonruimte te kunnen bieden, is er nu een nieuw concept op de Nederlandse woningmarkt: de microwoning.
Microwoningen zijn – zoals de naam al doet vermoeden – kleine studio-achtige woningen waar mensen alle voorzieningen handig in een klein huisje hebben. Zo'n huisje is vaak niet groter dan 40 vierkante meter en behalve een aparte badkamer, bestaat de woning uit één kamer. Je eet, slaapt en kookt dus in dezelfde ruimte. Vaak zijn er ook een aantal gemeenschappelijke ruimtes, zoals bijvoorbeeld een wasserette en een fietsenkelder. Op die manier wordt het gebrek aan ruimte iets opgevangen.
In de zogeheten microwoningen wordt vaak op een hele innovatieve manier gebruikgemaakt van de ruimte. Dit kan zijn door handige meubelstukken met meer dan één functie of een vide waar het bed geplaatst kan worden.
Vooral starters zijn erg geïnteresseerd in microwoningen. Het is voor die groep een goede oplossing en een uitstekende manier om in de Randstad te kunnen wonen. Dit willen ze graag voor de uitstekende baankansen en de vele faciliteiten. Helaas is een normale woning in een gemeente in de Randstad vaak onbetaalbaar en dan is een microwoning de perfecte oplossing. Een andere groep mensen die erg geïnteresseerd is in een microwoning, zijn de mensen die graag duurzaam willen leven. Op deze manier proberen ze een kleinere ecologische voetafdruk op de aarde achter te laten.
Meer lezen: Microwoningen in opkomst
De meeste microwoningen zijn in de buurt van het centrum van een stad te vinden. Tiny houses staan hier juist meestal iets verder vandaan. Ze zijn niet gebundeld in een complex, maar staan juist vrij. Wel is de gemiddelde tiny house kleiner dan een microwoning – tussen de 10 en 28 vierkante meter. Bewoners hebben gemeen dat ze minimalistisch en duurzaam leven. Een tiny house is efficiënte ingericht en zelfs vaak zelfvoorzienend, bijvoorbeeld met zonnepalen om zelf stroom op te wekken. In een tiny house kun je volledig off-grid wonen, zonder aangesloten te zijn op gas, water, elektriciteit of het riool.
Ook interessant: Tiny house: iets voor jou?