Microwoning

Een microwoning is een zeer kleine wooneenheid, meestal kleiner dan 30 vierkante meter. Het is ontworpen om functioneel en efficiënt gebruik te maken van de beschikbare ruimte en biedt doorgaans alle basisvoorzieningen die nodig zijn voor een comfortabel verblijf, zoals een keuken, badkamer en slaapruimte. Microwoningen zijn populair in stedelijke gebieden waar de vraag naar betaalbare woningen hoog is en de beschikbare ruimte beperkt is.

Microwoningen zijn – zoals de naam al doet vermoeden – kleine studio-achtige woningen waar mensen alle voorzieningen handig in een klein huisje hebben. Zo'n huisje is vaak niet groter dan 40 vierkante meter en behalve een aparte badkamer, bestaat de woning uit één kamer. Je eet, slaapt en kookt dus in dezelfde ruimte. Vaak zijn er ook een aantal gemeenschappelijke ruimtes, zoals bijvoorbeeld een wasserette en een fietsenkelder. Op die manier wordt het gebrek aan ruimte iets opgevangen.

In de zogeheten microwoningen wordt vaak op een hele innovatieve manier gebruikgemaakt van de ruimte. Dit kan zijn door handige meubelstukken met meer dan één functie of een vide waar het bed geplaatst kan worden.

Voor wie zijn microwoningen geschikt?

Vooral starters zijn erg geïnteresseerd in microwoningen. Het is voor die groep een goede oplossing en een uitstekende manier om in de Randstad te kunnen wonen. Dit willen ze graag voor de uitstekende baankansen en de vele faciliteiten. Helaas is een normale woning in een gemeente in de Randstad vaak onbetaalbaar en dan is een microwoning de perfecte oplossing. Een andere groep mensen die erg geïnteresseerd is in een microwoning, zijn de mensen die graag duurzaam willen leven. Op deze manier proberen ze een kleinere ecologische voetafdruk op de aarde achter te laten.

Meer lezen: Microwoningen in opkomst

Verschil met tiny houses

De meeste microwoningen zijn in de buurt van het centrum van een stad te vinden. Tiny houses staan hier juist meestal iets verder vandaan. Ze zijn niet gebundeld in een complex, maar staan juist vrij. Wel is de gemiddelde tiny house kleiner dan een microwoning – tussen de 10 en 28 vierkante meter. Bewoners hebben gemeen dat ze minimalistisch en duurzaam leven. Een tiny house is efficiënte ingericht en zelfs vaak zelfvoorzienend, bijvoorbeeld met zonnepalen om zelf stroom op te wekken. In een tiny house kun je volledig off-grid wonen, zonder aangesloten te zijn op gas, water, elektriciteit of het riool.

Ook interessant: Tiny house: iets voor jou?