Tiny houses

Tiny houses

19 december 2017

Je hebt er vast wel eens van gehoord. Een Tiny House. Een Tiny House is een huisje zo klein mogelijk met zoveel mogelijk functionaliteiten per vierkante meter. Doorgaans zijn deze huisjes niet groter dan 28m2 en volledig uitgerust met alles wat je nodig hebt om te wonen.

Het begrip Tiny House komt vanuit Amerika en is ontstaan toen in 2008 de crisis de huizenmarkt raakte. Een aantal Amerikanen besloten om zelf een huisje te maken en zetten deze eerst zelfs op trailers. Door de Tiny House op een trailer te zetten omzeilden ze allerlei wetten die aan een woning vastzitten.

Financieel voordeel

Niet iedereen kan nog een vrije huurwoning betalen en nu de prijzen daarvan ook steeds verder omhoog gaan lijkt een Tiny House een fantastische uitkomt. Deze Tiny Houses zijn bijna zelf te bouwen. De huurprijzen zullen dan ook lager zijn dan bij een vrije huurwoning. Wanneer je geen huur hoeft te betalen kan het zijn dat je erfpacht betaald. Zoek dit dus wel zorgvuldig uit voordat je een woning huurt. Het lijkt er tot nu toe nog op dat de Tiny Houses voor minder dan 400 euro per maand worden verhuurd.

Effect van een Tiny House

Een Tiny House biedt je financiële vrijheid maar is ook nog eens goed voor het milieu. Een Tiny House laat een zeer kleine ecologische voetdruk achter door het kleine woonoppervlak. Door een kleinere leefruimte wordt je je ook meer bewust van de rommel die je hebt en zorg je dat je minder rommel in je Tiny House opslaat want je hebt toch geen ruimte om dit te houden. Het mooiste is natuurlijk dat je veel minder energie zult verbruiken dan bij een normale woning.

Nadelen van een Tiny House

Je leeft op een zeer kleine oppervlakte en vaak is deze ook niet geschikt voor een heel gezin. Een Tiny House is geschikt voor één, misschien 2 personen, maar met meer in zo'n kleine ruimte wordt het veel te druk. Een ander nadeel is dat je Tiny House niet verbonden is met gas, water, elektriciteit of het riool. Deze voorzieningen zal je zelf moeten regelen.

Een Tiny House in Nederland

Er komen steeds meer Tiny Houses in Nederland maar vergis je niet. Een Tiny House is nog steeds geen goedgekeurde woonvorm in Nederland. Er zijn echter gemeentes die het wel toestaan om een Tiny House in hun gemeente te plaatsen en te bewonen. Dit zijn tot nu toe nog uitzonderlijke gevallen en we hopen dan maar dat dit in de toekomst gaat veranderen. Op dit moment kun je met een Tiny House terecht in de gemeentes Almere, Alkmaar, Ermelo, Coevorden, en Noordenveld.

Houd Huurstunt.nl goed in de gaten. Hopelijk komen daar ook snel Tiny Houses op voorbij die verhuurd worden!! Mocht je tot die tijd toch een goedkope woonruimte zoeken? Kijk dan ook eens tussen het actuele aanbod op Huurstunt!