Tiny house: iets voor jou?

Tiny house: iets voor jou?

14 april 2020

Laatste update: 26 maart 2021

De Tiny House Movement wordt steeds groter in Nederland. Steeds meer mensen zien wel iets in het kleiner en duurzamer wonen om zo de ecologische voetafdruk op de aarde te verkleinen. Toch is Tiny Living niet voor iedereen weggelegd. Het is dus wel verstandig om goed na te denken of die leefstijlverandering bij jou past.

Wat is een tiny house?

Tiny houses eigenlijk altijd kleiner dan 50 vierkante meter en bezitten veel duurzame opties. De woning worden vaak speciaal gebouwd voor de bewoner van de microwoning. Daardoor zijn er weinig dezelfde microwoningen te vinden in Nederland. Het grote verschil tussen een normale kleine woning en een tiny house, is de duurzaamheid. Bewoners van een tiny house zijn zich vaak erg bewust van de ecologische voetafdruk die ze achterlaten op de aarde en willen hier graag iets aan doen. Een tiny house is daarom vaak ook erg duurzame woning met zonnepanelen en andere duurzame opties.

Wat kost een tiny house?

Tiny houses worden op dit moment vooral gebouwd voor mensen die op zoek zijn naar een koopwoning. Toch komt het voor dat iemand een tiny house verhuurd. Als je dit graag wilt, dan kun je Huurstunt in de gaten houden. Schrijf je in voor de woningnieuwsbrief en wellicht vind je zo wel een tiny house. De kosten van microhuurwoningen zijn dan volledig afhankelijk van de hoeveelheid punten die de woning scoort in het puntenstelsel. Als je zelf zoekt naar een microkoopwoning, dan kun je ervan uitgaan dat de woning ongeveer € 50.000 kost. De woning wordt dan voor je gebouwd. Let op: hier zit vaak nog geen grond bij. Het is helemaal afhankelijk van waar je wilt gaan wonen hoe duur de grond is. Ga dus op onderzoek uit en ontdek welke plek voor jou haalbaar is.

Voordelen tiny house

Als je een tiny house-bewoner vraagt naar de voor- en nadelen van hun woning, zullen veel van hen vol lof spreken over hun kleine woning. Het is daarom ook niet lastig om voordelen te vinden in deze kleine woonvorm.

Goedkoper

Doordat een tiny house relatief klein is, heb je ook minder kosten. Je zult minder energie verbruiken en ook je hypotheekkosten zullen flink beperkt worden. Een andere handige bijkomstigheid is dat woningen vaak amper ruimte hebben voor spullen, waardoor je minder zult uitgeven aan onnodige dingen. Je zult in de maand daardoor veel geld overhouden voor dingen waar jij gelukkig van wordt.

Snel opgeruimd

Als jij geen fan bent van het huishouden, is een tiny house wellicht de oplossing. Je hebt weinig ruimte en daardoor is er ook weinig plek om stof te vangen. Je bent zo klaar met dat rondje stofzuigen en dweilen. Ook zul je snel leren dat rondslingerende spullen heel frustrerend zijn, omdat je weinig ruimte tot je beschikking hebt. Je zult daardoor al snel een echte opruimkoning(in) worden.

Buitenleven

Doordat je woning klein is, ben je veel eerder geneigd om naar buiten te gaan. Je krijgt veel frisse lucht en zult ook meer bewegen. Voor je algemene gezondheid is een tiny house daardoor een goede keuze. Helemaal als je bijvoorbeeld in Arnhem, op loopafstand van de Veluwe woont. De meeste tiny housers hebben bovendien ook een eigen moestuin waardoor ze veel buiten te vinden zijn.

Nadelen tiny house

Hoe leuk een tiny house ook klinkt, er zijn ook nadelen te noemen. Het wonen in een dergelijke microwoning gaat niet altijd over rozen en het is goed om je daarvan bewust te zijn. Doordat je goed voorbereid te werk gaat, zul je niet voor verrassingen komen te staan en voorkom je teleurstellingen.

Nederlandse wet niet voorbereid

Het grootste probleem van mensen die graag een tiny house willen, is de Nederlandse wetgeving. Zeker als je een tiny house op wielen wilt, is het lastig om een vast woonadres op te geven. De wetgeving in Nederland stelt dat iedereen een vast woon- of postadres nodig heeft. Het is zelfs zo dat je na 8 maanden uit je gemeente wordt uitgeschreven en na een jaar uit Nederland. Het is dus belangrijk om hier goed van op de hoogte te zijn en ervoor te zorgen dat je je kunt inschrijven op het adres van je tiny house. Een postadres is eventueel een tijdelijke oplossing. Dat adres is namelijk 3 tot 6 maanden geldig.

Klein niet altijd fijn

Klein wonen heeft niet altijd alleen maar voordelen en dat ga je op den duur ook merken. Het is bijvoorbeeld vrijwel onmogelijk om logees te huisvesten in je tiny house en zelfs een diner organiseren wordt lastig. In de zomer is dat natuurlijk makkelijker, omdat je dan met z’n allen naar buiten kunt, maar in de winter is dat een uitdaging. Ook is het belangrijk dat je goed blijft opruimen, want door de kleine ruimte is het kleine rommeltje al vervelend. Je zult dus moeten leren om je spullen gelijk op te bergen en hier niet te lang mee te wachten.

Gebrek aan privacy

Wanneer je alleen woont in een Tiny House, zul je hier geen last van hebben. Toch zijn er ook stellen en zelfs hele gezinnen die tiny living omarmen. Als gezin lopen ze vooral aan tegen het gebrek aan privacy. Je hebt vaak geen eigen kamer en zult dus vaak op elkaars lip zitten. Bovendien zijn telefoongesprekken of andere gesprekken niet privé, omdat er altijd iemand binnen gehoorafstand te vinden is. Dit kan zorgen voor irritaties en je zult moeten nadenken of je dit wil.