Mag de huurprijs worden verhoogd als de badkamer wordt vernieuwd?

"Ik woon al jaren in mijn huurappartement met een verouderde badkamer. Nu heeft mijn verhuurder plannen om de badkamer volledig te renoveren. Ik vraag me af: betekent dit dat mijn huur omhoog gaat? En zo ja, is dat wel terecht?"


Als huurder kun je geconfronteerd worden met renovatieplannen van je verhuurder, zoals het vernieuwen van de badkamer. Het is belangrijk om te weten wat dit betekent voor je huurprijs. In het kort: ja, je verhuurder mag na renovatie een hogere huurprijs vragen. Je verhuurder mag geen hogere huurprijs vragen na groot onderhoud.

Renovatie versus onderhoud

Het verschil tussen renovatie en onderhoud is cruciaal. Renovatie leidt tot meer kwaliteit of comfort, denk aan een extra toilet of het vervangen van enkelglas door dubbelglas. Onderhoud, zoals het vervangen van tegels of sanitair, verbetert de kwaliteit of het comfort niet direct. Voor onderhoud mag geen huurverhoging worden gevraagd.

GerelateerdWat zijn mijn opties als de verhuurder nalatig is met onderhoud?

Voorbeelden van renovatie aan je huurwoning

Voorbeelden van renovatie aan je huurwoning, waarna huurverhoging is toegestaan zijn onder andere:

  • Het plaatsen van een extra toilet of bad in de badkamer.
  • Het vervangen van enkelglas door dubbelglas of HR++ glas.
  • Het installeren van een HR-(combi)ketel in plaats van een oude gaskachel.
  • Het aanbrengen van zeer inbraakveilig hang- en sluitwerk.
  • Het vergroten van het balkon of toevoegen van een dakterras.

Voorbeelden van groot onderhoud aan je huurwoning

Voorbeelden van groot onderhoud aan je huurwoning, waarna je verhuurder geen huurverhoging mag vragen, zijn onder andere:

  • Het vervangen van versleten tegelwerk in de badkamer.
  • Het vernieuwen van een bestaande wastafel of bad.
  • Onderhoud en/of herstel van funderingen, gevels, galerijen en balkons.
  • Het vervangen van oude buitenkozijnen, ramen en deuren door nieuwe van hetzelfde type.
  • Het oplossen van vochtproblemen en het verwijderen van asbest.

Jouw rechten als huurder bij renovaties

Als huurder heb je rechten. Bij renovatiewerkzaamheden moet de verhuurder dit schriftelijk voorstellen. Je hebt het recht om dit voorstel te beoordelen en eventueel te weigeren. Bij complexniveau renovaties (meer dan 10 woningen) wordt het voorstel als redelijk beschouwd als minimaal 70% van de huurders akkoord gaat.

Meer over jouw rechten en plichten als huurder, lees je in deze blog!

Huurverhoging na renovatie

Een huurverhoging na renovatie is toegestaan, maar moet in redelijke verhouding staan tot de investering. De huurverhoging na renovatie staat los van de toegestane jaarlijkse huurverhoging. De verhuurder zou in theorie dus zowel jaarlijks de huur kunnen verhogen als een extra huurverhoging toepassen na renovatie. 

De rol van de Huurcommissie

Als je twijfelt over de redelijkheid van de huurverhoging na renovatie, kun je, als je huurt in de sociale sector, de Huurcommissie inschakelen om dit te laten toetsen. In de vrije sector kan je verhuurder zelf de Huurcommissie inschakelen. De Huurcommissie kan ingeschakeld worden om te beoordelen of de huurverhoging na woningverbetering redelijk is. Zij onderzoeken de situatie en bepalen of de verhoging terecht is.

Vermoed jij dat je te veel huur betaald? Lees hier hoe de Huurcommissie je kan helpen!

Informeer naar je rechten bij huurverhoging na renovatie

Renovatie kan een verbetering zijn, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over je rechten en mogelijkheden. Twijfel je over de huurverhoging na een renovatie? Schakel dan de Huurcommissie in voor advies.