Dakterras

Een dakterras is een open buitenruimte of terras dat zich bevindt op het dak van een gebouw. Het wordt meestal gecreëerd door een plat dak om te vormen tot een functionele en aantrekkelijke buitenruimte die gebruikt kan worden voor recreatie, ontspanning of entertainment.

Voorbeeld van een dakterras

In Utrecht bezit Naomi een appartement met een dakterras bovenop een historisch pand. Dit terras, voorzien van plantenbakken en een pergola, is haar rustpunt in de stad. Hoewel het vroeger slechts een leeg dak was, is het nu haar favoriete plek thuis dankzij de nodige aanpassingen en vergunningen.

Verschillende soorten dakterassen

Dakterrassen kunnen verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de beschikbare ruimte en het ontwerp van het gebouw. Ze kunnen eenvoudig en minimalistisch zijn met enkel een vloeroppervlak en een paar plantenbakken, of ze kunnen uitgebreider zijn met zitplaatsen, een buitenkeuken, een tuin, een pergola, een zwembad of andere voorzieningen.

Wat voor doeleinden heeft een dakterras

Een dakterras kan verschillende doeleinden dienen, zoals ontspanning, recreatie, tuinieren of entertainment. Het biedt vaak een plek om buiten te zitten, te genieten van frisse lucht, te zonnebaden, te barbecueën of gewoon te ontspannen in een openluchtomgeving. Dakterrassen kunnen worden gevonden op zowel residentiële als commerciële gebouwen en zijn populair in stedelijke gebieden waar de beschikbare buitenruimte beperkt kan zijn.

Mogen alle huurders gebruik maken van het dakterras?

Wie gebruik mag maken van het dakterras is helemaal afhankelijk van het soort bouw. Soms wordt ervoor gekozen om het dakterras gemeenschappelijk te maken, zodat alle bewoners kunnen genieten van het zonnetje. Is de bovenste verdieping van de flat ingericht als penthouse, dan is dat vaak niet het geval. Een huurder van een penthouse heeft als enige toegang tot het dakterras en daarom zijn deze appartementen vaak ook erg duur.

Kan elk dak gebruikt worden als dakterras?

Nee, niet elk dak is geschikt als dakterras. Sommige daken zijn niet sterk genoeg om het extra gewicht van stoelen, banken en platen te dragen en zullen eerst verstevigd moeten worden. Bovendien kun je op gewone dakbedekking niet lopen zonder het dak te beschadigen. Daarom zullen er vlonders of tegels gelegd moeten worden. Wil je jouw dak veranderen in een dakterras? Vergeet dan niet om een bouwvergunning aan te vragen. In Nederland is dit verplicht bij het aanleggen van een dakterras.