Is een energielabel verplicht?

'Ik wil mijn woning verhuren. Ben ik verplicht een energielabel te vermelden in het huurcontract?'


Verplichting voor verhuurders

Ja, bij de verhuur van een woning is een energielabel verplicht. Dit label geeft inzicht in de energiezuinigheid van de woning en is bedoeld om huurders te informeren over de energiekosten en milieuvriendelijkheid van het huis. Dit is vastgelegd in de Europese Richtlijn Energieprestatie Gebouwen en geïmplementeerd in de Nederlandse wetgeving.

 • Advertenties: Bij het adverteren van een huurwoning moet het energielabel worden vermeld.
 • Huurcontract: Bij het tekenen van het huurcontract moet een kopie van het energielabel aan de huurder worden overhandigd.

Boetes en handhaving

Het niet kunnen overleggen van een energielabel kan leiden tot boetes. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) handhaaft deze regel en kan boetes opleggen tot € 435 per woning zonder geldig energielabel.

Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Het loopt van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer onzuinig). Dit label helpt huurders en kopers om een weloverwogen keuze te maken en geeft inzicht in de te verwachten energiekosten.

Hoe wordt het energielabel bepaald?

Het energielabel wordt bepaald door een erkend energieadviseur die de woning inspecteert. De volgende factoren worden meegenomen:

 • Isolatie van dak, muren en vloeren
 • Type ramen (enkel of dubbel glas)
 • Verwarmingssysteem
 • Aanwezigheid van zonnepanelen en andere duurzame energieoplossingen

Verhuurder staat voor zijn huurwoning met zonnepanelen

Energie-Index vs. energielabel: wanneer heb je welke nodig?

 • Energielabel: Een energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van een woning. Het informeert kopers of huurders over de energiezuinigheid van de woning. Dit label is bedoeld om inzicht te geven in de energiekosten en het milieuvriendelijke karakter van de woning.
 • Energie-Index: De Energie-Index is een gedetailleerdere versie van het energielabel en wordt vaak gebruikt voor sociale huurwoningen om de huurprijs te bepalen. Deze index geeft een uitgebreider beeld van de energieprestaties van de woning en is nodig voor specifieke situaties waarin een nauwkeuriger beoordeling vereist is.

Wanneer welk document?

 • Verkoop of verhuur van woningen: Energielabel is verplicht.
 • Sociale huurwoningen: Energie-Index kan vereist zijn voor het vaststellen van de huurprijs.

Voordelen van een energielabel

Een energielabel biedt voordelen voor zowel de verhuurder als de huurder. Hieronder volgt een overzicht van de voordelen:

Voor verhuurders

 • Aantrekkelijkheid van de woning: Een goed energielabel kan de huurprijs verhogen en maakt de woning aantrekkelijker voor potentiële huurders.
 • Kostenbesparing: Het investeren in energiebesparende maatregelen kan op de lange termijn kostenbesparingen opleveren op energierekeningen.

Voor huurders

 • Inzicht in energiekosten: Een energielabel geeft huurders inzicht in de te verwachten energiekosten, wat hen helpt bij het budgetteren.
 • Comfort: Energiezuinige woningen zijn vaak comfortabeler door betere isolatie en efficiënte verwarmingssystemen.

Hoe vraag je een energielabel aan?

Wanneer je je huis gaat verhuren, is het dus belangrijk om een energielabel aan te vragen. Hieronder vind je stap voor stap hoe je dit kunt aanpakken.

Stappen voor verhuurders

 1. Erkend adviseur: Zoek een erkend energieadviseur via EP-adviseurs.
 2. Inspectie: Laat de woning inspecteren door de energieadviseur.
 3. Rapportage: Ontvang het energielabel en zorg dat je een kopie hebt voor het huurcontract en advertenties.

Kosten van een energielabel

De kosten voor het aanvragen van een energielabel variëren, afhankelijk van de grootte van de woning en de adviseur. Gemiddeld liggen de kosten tussen € 150 en € 300.

Conclusie

Een energielabel is verplicht voor huurwoningen in Nederland. Verhuurders moeten ervoor zorgen dat ze een geldig energielabel kunnen overleggen, zowel bij het adverteren als bij het tekenen van het huurcontract. Het energielabel biedt voordelen voor zowel verhuurders als huurders, waaronder inzicht in energiekosten en comfort.