vrouw met een bril tekent een contract

7 op de 10 huurders tekent woningcontract zonder deze goed te begrijpen

19 december 2023

Laatste update: 22 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Een groot deel van de huurders en huiseigenaren zet zijn handtekening onder een woningcontract zonder echt te doorgronden wat er precies in staat, zo blijkt uit onderzoek van SNS. Volgens Florien Cramwinckel, gedragspsycholoog bij SNS, kan dit soms zelfs nadelige gevolgen met zich meebrengen.

Inhoudsopgave

    Onderzoek van de SNS

    Bijna 7 op de 10 huurders en woningeigenaren begrijpen niet volledig waar ze mee instemmen, zo blijkt uit het onderzoek van SNS. Onder woningeigenaren jonger dan 30 is dit zelfs 9 op de 10. Dit is opvallend, gezien het kopen of huren van een huis vaak een van de grootste financiële beslissingen in het leven is. Het gebrek aan begrip benadrukt de noodzaak van helderheid rondom woningcontracten.

    Waarom tekenen mensen zonder het te begrijpen?

    Huur- en koopovereenkomsten staan doorgaans vol met moeilijke termen en ingewikkelde zinsconstructies. Gedragspsycholoog Florien Cramwinckel wijst erop dat het een zorgelijke kwestie is dat deze overeenkomsten voor de meerderheid van de mensen te ingewikkeld zijn. Ze benadrukt dat iedereen in staat zou moeten zijn om zelfstandig een begrijpelijk huur- of koopcontract te ondertekenen.

    Ondanks het gebrek aan begrip, zetten mensen toch hun handtekening. Waarom? Volgens Cramwinckel komt dit simpelweg omdat ze geen andere keuze hebben; een huis is noodzakelijk, maar schaars. Het niet ondertekenen van een contract is dus geen optie.

    Een vrouw met een bril en een groen jasje aan tekent een contract

    Jongeren extra kwetsbaar

    Vooral veel jongeren nemen niet de moeite nemen om onbekende termen op te zoeken en het contract goed te begrijpen. De belangrijkste reden hiervoor is dat ze het 'niet nodig vinden' (50%), en sommigen voelen zelfs schaamte (14%) om om uitleg te vragen. Daarnaast zijn jonge huurders (42%) extra kwetsbaar; ze willen hun kans op een woning niet missen en ondertekenen daarom snel het contract, zelfs als niet alles duidelijk is.

    Negatieve concequenties

    Het onderzoek keek ook naar financiële stress, oftewel het gevoel van geldtekort en gebrek aan controle over financiën. De resultaten tonen een duidelijke link tussen financiële stress en de omgang met woningcontracten. 75% van de mensen met weinig stress leest het koopcontract volledig, terwijl dit percentage bij mensen met veel stress aanzienlijk lager is, namelijk 56%.

    Wil jij meer weten over huurcontracten? Je leest het hier!

    Contracten moeten begrijpelijker

    Het onderzoek laat zien dat er een groot gat zit tussen het contract en wat mensen begrijpen. 'Te ingewikkelde contracten zijn volstrekt onacceptabel. Gebruik begrijpelijke taal. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij opstellers van contracten en adviseurs', aldus Cramwinckel.

    Terug naar het overzicht