Zonnescherm

Een zonnescherm, ook wel zonwering genoemd, is een apparaat dat ontworpen is om bescherming te bieden tegen de zon en om de hoeveelheid zonlicht die een gebouw binnendringt te reguleren.

Zonneschermen worden hoofdzakelijk gebruikt om de hoeveelheid zonlicht en warmte die een gebouw binnenkomt te verminderen. Dit draagt bij aan een comfortabelere binnenomgeving, vermindert de noodzaak van airconditioning en beschermt tegen schadelijke UV-stralen.

Lees ook: Hoe maak je je huurhuis klaar voor de zomer? Een gids voor huurders

Bedieningsystemen

Zonneschermen kunnen handmatig of elektrisch bediend worden. Elektrisch bediende zonneschermen worden vaak aangestuurd met een afstandsbediening of via een schakelaar op de muur. Sommige geavanceerde systemen kunnen zelfs worden geïntegreerd met slimme thuisautomatiseringssystemen.

Installatie

De installatie van een zonnescherm moet worden uitgevoerd door professionele installateurs om ervoor te zorgen dat het correct en veilig gebeurt. Het installatieproces kan variëren afhankelijk van het type zonnescherm en de specifieke kenmerken van de locatie.

Hoe maak je een zonnescherm schoon?

Veeg eerst met een zachte borstel of bezem los vuil, bladeren en insecten weg van het zonnescherm. Spoel het zonnescherm daarna af met een tuinslang om eventueel los vuil te verwijderen. Zorg ervoor dat de tuinslang een zachte straal heeft om schade aan het doek te voorkomen. 

Vul vervolgens een emmer met warm water en voeg een mild reinigingsmiddel toe, zoals afwasmiddel. Dompel een zachte spons of doek in het sop en reinig het doek van het zonnescherm. Werk van boven naar beneden en concentreer je op gebieden met vlekken.

Spoel het zonnescherm opnieuw af met de tuinslang om het reinigingsmiddel volledig te verwijderen en zorg ervoor dat er geen zeepresten achterblijven. Laat tot slot het zonnescherm volledig drogen voordat je het weer inklapt of opbergt. Dit voorkomt schimmelvorming.

Mag ik een zonnescherm plaatsen in mijn huurwoning?

Wordt het ondraagelijk warm in jouw huurwoning? Dan mag je als huurder daar zelf maatregelen voor nemen. De verhuurder is niet verplicht om iets te doen, dus het plaatsen van zonneschermen moet je zelf betalen. De prijs van een zonnescherm ligt tussen de 450 en de 3000 euro.