Rookclausule

Een rookclausule is een bepaling in een huurcontract die het roken in de gehuurde woning of specifieke delen daarvan verbiedt. Deze clausule is bedoeld om de woning te beschermen tegen schade door rook, zoals verkleuring en geur. In Nederland is zo'n clausule toegestaan, maar mag niet leiden tot discriminatie op basis van rookgedrag.

Voorbeeld van het begrip ''rookclausule''

Stel, je bent verhuurder en je wilt je pas gerenoveerde appartement in een rookvrije staat houden. Je kunt dan een rookclausule opnemen in de huurovereenkomst. Dit betekent dat de huurder, bijvoorbeeld een expat die tijdelijk in Nederland verblijft, akkoord gaat met het niet roken in het appartement. Tenzij het over gemeenschappelijke ruimtes gaat echter, hoeft een huurder zich hier niet aan te houden.

Lees hier meerMag een verhuurder roken verbieden?

Toepasselijkheid en grenzen van een rookclausule

Een rookclausule kan niet allesomvattend zijn. Zo mag je als verhuurder niet verbieden dat iemand rookt in zijn privéruimte, zoals in een gehuurde kamer. Echter, in gemeenschappelijke ruimtes van een studentenhuis of appartementencomplex kan roken wel verboden worden. In bedrijfspanden is het opnemen van een rookverbod zelfs aan te raden, conform de Tabakswet.

Nut van een rookclausule in huurcontract

Hoewel een rookverbod in privéruimtes niet afdwingbaar is, heeft het opnemen van een rookclausule in bepaalde situaties wel degelijk nut. Het kan bijvoorbeeld helpen om gemeenschappelijke ruimtes rookvrij te houden of om rookschade in een huurwoning te voorkomen. Een duidelijke rookclausule kan bij eventuele schade een rol spelen in de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van de huurder. Zo kan borg worden ingehouden bij schade.

Lees ookWanneer mag een verhuurder borg inhouden?

Veelgestelde vragen over een rookclausule

Meer weten over een rookclausule? Hieronder vindt je een overzicht van veelgestelde vragen.

Mag een verhuurder roken volledig verbieden in een huurwoning?

Nee, in de privéruimtes van een huurwoning mag de huurder in principe roken. Een totaalverbod is niet afdwingbaar.

Is een rookclausule ook geldig in een studentenhuis?

Ja, maar alleen voor de gemeenschappelijke ruimtes. In de eigen kamer van de student mag roken niet contractueel verboden worden.

Wat gebeurt er als er rookschade ontstaat ondanks een rookclausule?

Als er rookschade ontstaat, kan de huurder aansprakelijk gesteld worden voor de herstelkosten, zeker als er een duidelijke rookclausule in het contract staat.