Opslagpercentage

Het is belangrijk dat je als huurder weet waar je aan toe bent als je een huis huurt. Daarom raden we bij Huurstunt altijd aan om je huurcontract door te lezen, zodat je bijvoorbeeld ook weet welke huurverhoging je jaarlijks kunt verwachten. Verhuurders kunnen ervoor kiezen om geen bepalingen over een huurverhoging mee te nemen, waardoor je vogelvrij bent wat betreft de huurprijs. Ook kan het zijn dat de verhuurder kiest voor een marktwaardebepaling, een indexeringsclausule of daarnaast ook nog een opslagpercentage. Ga vooral na wat de regels zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Wat is een opslagpercentage?

Sommige verhuurders willen graag een slag om de arm houden wat betreft de huurprijs en nemen geen genoegen met een standaard indexeringsclausule. Boven op die clausule berekenen zij dan ook een opslagpercentage. Dat percentage is wel gebonden aan een maximum, maar kan wel flink in de papieren lopen. Zo kan de indexeringsclausule bepalen dat er 0,4 procent bij de huur op kan, maar door het opslagpercentage kan dit percentage opeens 4,4 procent worden. Op een woning van 1200 euro kan dat toch al een prijsverschil ruim 50 euro per maand opleveren. Op jaarbasis betaal je dus meer dan 600 euro extra aan huur.

Kale indexering

De Woonbond, een belangenvereniging die zich inzet voor de belangen van huurders, raadt aan om altijd te onderhandelen over een kale indexeringsclausule. Alle andere vormen van prijsverhogingen zijn over het algemeen niet gunstig voor de huurders. Je kunt daarbij beter onderhandelen voordat je een huurcontract tekent. Als je bij een prijsverhoging gaat protesteren, kan een verhuurder naar de rechter stappen. Als de verhuurder in zijn recht staat, kan het voorkomen dat je zult moeten verhuizen.