Kantonrechter

De kantonrechter is een belangrijke pijler in het Nederlandse rechtssysteem, gespecialiseerd in zowel civiele als lichte strafzaken, waaronder ook huurkwesties.


Wat is de Kantonrechter?

De kantonrechter is een rechter binnen de Nederlandse rechtbank die zich bezighoudt met specifieke juridische geschillen, waaronder die betrekking hebben op huur en werk. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van de rol en functie van de kantonrechter:

Weten hoe de huurprijs van een woning wordt vastgesteld? Dat en meer lees je in onze blog!

  1. Bevoegdheden: De kantonrechter is bevoegd voor civiele zaken met een belang tot een wettelijk vastgesteld maximum, alle arbeidsrechtzaken, huurzaken en consumentenzaken, ongeacht het belang.
  2. Toegankelijkheid: Kenmerkend voor de kantonrechter is de laagdrempeligheid; er is geen advocaat nodig om je zaak voor te leggen.
  3. Strafrecht: De kantonrechter behandelt de minder zware strafzaken, zoals verkeersovertredingen en andere overtredingen.
  4. Procesgang: Procedures bij de kantonrechter zijn minder formeel en duren vaak korter dan bij andere rechterlijke instanties.
  5. Locatie: Elke rechtbank in Nederland heeft een kamer voor kantonrechters, dus er is altijd een kantonrechter in de buurt.
  6. Hoger Beroep: Tegen uitspraken van de kantonrechter is in veel gevallen hoger beroep mogelijk bij het gerechtshof.

Voorbeeld van de Kantonrechter

Linda heeft een conflict met haar verhuurder over een onterechte huurverhoging. Ze kan zonder advocaat naar de kantonrechter stappen om haar zaak te bepleiten en rechtvaardigheid te zoeken.

Belangrijke rol in de maatschappij

De kantonrechter heeft een belangrijke rol in het toegankelijk maken van het rechtssysteem voor burgers. Door de laagdrempelige en toegankelijke aard kunnen mensen zonder diepgaande juridische kennis hun recht halen.

Benieuwd naar jouw rechten en plichten als huurder? Check het hier!


Veelgestelde vragen over de Kantonrechter

Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde over de kantonrechter. 

Wat doet de kantonrechter?

De kantonrechter behandelt civiele zaken van beperkte financiële waarde, alle arbeids- en huurzaken, en lichte strafzaken.

Is de kantonrechter gratis?

Nee, er zijn griffierechten en mogelijk andere kosten verbonden aan procedures bij de kantonrechter.

Wat is het verschil tussen kantonrechter en rechtbank?

De kantonrechter is een onderdeel van de rechtbank gespecialiseerd in bepaalde zaken. De rechtbank behandelt daarnaast ook complexere en ernstigere zaken.

Kan je zomaar naar de kantonrechter?

Ja, je kunt zonder advocaat naar de kantonrechter, maar er moet wel een geldige reden zijn die onder de competentie van de kantonrechter valt.