Dakterras

In de stad is het niet altijd makkelijk om een huis met tuin te vinden. Zeker als er veel hoogbouw gebouwd wordt, zijn tuinen schaars. Vaak heb je wel een balkon tot je beschikking, maar die zijn vaak niet erg groot. Daarom zoeken steeds meer mensen naar een huis met een dakterras, maar wat is een dakterras nu precies?

Wat is een dakterras?

Een dakterras is een open zitplek boven op een plat dak. Vaak vind je een dakterras op een flat. Wie gebruik mag maken van het dakterras is helemaal afhankelijk van het soort bouw. Soms wordt ervoor gekozen om het dakterras gemeenschappelijk te maken, zodat alle bewoners kunnen genieten van het zonnetje. Is de bovenste verdieping van de flat ingericht als penthouse, dan is dat vaak niet het geval. Een huurder van een penthouse heeft als enige toegang tot het dakterras en daarom zijn deze appartementen vaak ook erg duur.

Kan elk dag gebruikt worden als dakterras?

Nee, niet elk dak is geschikt als dakterras. Sommige daken zijn niet sterk genoeg om het extra gewicht van stoelen, banken en platen te dragen en zullen eerst verstevigd moeten worden. Bovendien kun je op gewone dakbedekking niet lopen zonder het dak te beschadigen. Daarom zullen er vlonders of tegels gelegd moeten worden. Wil je jouw dak veranderen in een dakterras? Vergeet dan niet om een bouwvergunning aan te vragen. In Nederland is dit verplicht bij het aanleggen van een dakterras.