Zijn zonnepanelen in mijn huurwoning een kosteneffectieve keuze?

"Ik heb een aanbod gekregen voor zonnepanelen op mijn huurwoning, maar twijfel vanwege de afbouw van de salderingsregeling. Hoe beïnvloedt dit de kosten en baten voor mij als huurder?"


Zonnepanelen en huurwoning

De afbouw van de salderingsregeling is een belangrijke factor om te overwegen bij zonnepanelen op je huurwoning. Begrijp goed wat dit inhoudt voor de lange termijn.

Wat is salderen?

Salderen is een proces waarbij de elektriciteit die je met zonnepanelen opwekt en aan het net levert, wordt weggestreept tegen je eigen energieverbruik. Als je bijvoorbeeld 1000 kWh opwekt en 1200 kWh verbruikt, betaal je alleen voor het verschil van 200 kWh. Deze regeling bevordert de aanschaf van zonnepanelen doordat je bespaart op je energiekosten.

Afbouw van de salderingsregeling

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een voorstel om vanaf 2025 de salderingsregeling af te bouwen, een beslissing waar de Eerste Kamer nog over moet stemmen. Dit betekent dat vanaf 2025 het percentage van zelfgeproduceerde stroom dat je mag salderen elk jaar afneemt, tot 0% in 2031.

Relevant: 

Schema van afbouw salderingsregeling

Als het wetsvoorstel doorgaat, zal de afbouw van de salderingsregeling van zonnepanelen er als volgt uit gaan zien:

2024 100%
2025 64%
2026 64%
2027 55%
2028 46%
2029 37%
2030 28%
2031 0%

 

Vergoeding voor niet-gesaldeerde elektriciteit

Volgens het wetsvoorstel krijgen zonnepaneeleigenaren een vergoeding voor elektriciteit die ze niet kunnen salderen. Tot 2027 is dit minimaal 80% van het leveringstarief, exclusief belastingen en heffingen.

Lees ookWoningcorporaties verduurzamen huurwoningen in hoog tempo

Voordelen van zonnepanelen voor huurwoningen

Voor huurwoningen, vooral die onder woningcorporaties, blijft er ruimte om huurders te laten profiteren van zonnepanelen. Deze investeringen zijn gericht op de langere termijn en kunnen zichzelf terugverdienen. Mocht je dus van plan zijn een langere tijd te blijven huren, kunnen zonnepanelen wellicht een kosteneffectieve keuze zijn.