Moet mijn huurwoning voorzien zijn van verwarming en warm water?

"Ik woon in een huurwoning zonder centrale verwarming of warm water. Is dit toegestaan en wat zijn mijn rechten in deze situatie?"


Het is belangrijk om als huurder te weten wat je rechten zijn betreffende verwarming en warm water in je huurwoning. Deze voorzieningen zijn cruciaal voor je woongenot en soms zelfs voor je gezondheid. Hieronder vind je belangrijke informatie over wat toegestaan is en wat je kunt doen.

Contractuele voorwaarden

Technisch gezien is het mogelijk dat een huurwoning geen verwarming en/of warm water heeft. Echter, dit moet dan expliciet vermeld staan in je huurcontract. Als er niets over deze voorzieningen in het contract staat, mag je er als huurder van uitgaan dat ze aanwezig en in goede werkende staat moeten zijn.

Zelf verwarming en warm water regelen

Indien in het huurcontract staat dat de woning geen verwarming of warm water heeft, ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van deze voorzieningen. Je kunt ervoor kiezen een kachel, ketel of boiler te huren of te kopen.

Leestip7 tips om gas te besparen in je huurwoning

Installatie en toestemming verhuurder

Voor het plaatsen van verwarmingsapparatuur of een boiler in je huurwoning heb je schriftelijke toestemming nodig van je verhuurder. Dit is omdat dergelijke apparatuur wordt beschouwd als 'zelf aangebrachte voorziening'. Zorg dat de installatie altijd wordt uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf, vooral bij apparatuur die op gas werkt.

Maak duidelijke afspraken bij beëindiging huur

Mocht je in een huurwoning wonen zónder warm water en verwarming, is het sterk aan te raden afspraken te maken over de overname of vergoeding van zelf aangebrachte apparatuur bij het einde van de huurperiode voordat je het huurcontract ondertekend. Hoewel je verhuurder niet verplicht is deze over te nemen of een vergoeding te betalen, is het mogelijk hierover te onderhandelen.

Wil je weten waar je alle wettelijke bepalingen over het huurrecht kunt vinden? Bekijk snel dit overzicht!