"Ik woon in een huurwoning zonder centrale verwarming of warm water. Is dit toegestaan en wat zijn mijn rechten in deze situatie?"
Verhuurders mogen woningen aanbieden zonder verwarming en warm water als dit expliciet is afgesproken in het huurcontract. Huurwoningen moeten over het algemeen voldoen aan minimale eisen voor bewoonbaarheid.
Volgens de Nederlandse wetgeving moeten huurwoningen voldoen aan minimale eisen voor bewoonbaarheid, waaronder het beschikken over verwarming en warm water. Verhuurders zijn verplicht om deze voorzieningen te leveren en te onderhouden, tenzij anders vermeld in het huurcontract.
Het Woningwaarderingsstelsel bepaalt de maximale huurprijs van een woning op basis van verschillende factoren, waaronder de aanwezigheid van verwarming en warm water. Woningen zonder deze voorzieningen scoren lager in het puntensysteem, wat invloed heeft op de huurprijs.
Lees ook: Onderhoud huurwoning: wie doet wat?
Technisch gezien is het mogelijk dat een huurwoning geen verwarming en/of warm water heeft. Echter, dit moet dan expliciet vermeld staan in je huurcontract.
Verhuurders mogen woningen aanbieden zonder verwarming en warm water als dit expliciet is afgesproken in het huurcontract. Als er niets in het huurcontract staat, mag je ervan uitgaan dat de woning wél verwarming en warm water heeft en dat de apparaten correct werken.
Zelfs als in het huurcontract staat dat er geen verwarming en/of warm water is, moet de woning voldoen aan minimale eisen voor veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid. Dit kan afhankelijk van de omstandigheden variëren.
Indien in het huurcontract staat dat de woning geen verwarming of warm water heeft, ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van deze voorzieningen. Je kunt ervoor kiezen een kachel, ketel of boiler te huren of te kopen.
Voor het plaatsen van verwarmingsapparatuur of een boiler in je huurwoning heb je schriftelijke toestemming nodig van je verhuurder. Dit is omdat dergelijke apparatuur wordt beschouwd als 'zelf aangebrachte voorziening'. Zorg dat de installatie altijd wordt uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf, vooral bij apparatuur die op gas werkt.
Mocht je in een huurwoning wonen zónder warm water en verwarming, is het sterk aan te raden afspraken te maken over de overname of vergoeding van zelf aangebrachte apparatuur bij het einde van de huurperiode voordat je het huurcontract ondertekend. Hoewel je verhuurder niet verplicht is deze over te nemen of een vergoeding te betalen, is het mogelijk hierover te onderhandelen.
Wil je weten waar je alle wettelijke bepalingen over het huurrecht kunt vinden? Bekijk snel dit overzicht!
Het kan erg frustrerend zijn als de verwarming of het warm water niet werkt in je huurwoning. Hier zijn de stappen die je kunt nemen om het probleem aan te pakken en ervoor te zorgen dat het zo snel mogelijk wordt opgelost.
Maak notities en neem foto's of video's van het probleem. Dit kan nuttig zijn als je het probleem aan de verhuurder meldt of als er een geschil ontstaat.
Stuur een schriftelijke melding (bij voorkeur per e-mail) naar je verhuurder waarin je het probleem beschrijft en vraagt om reparatie. Zorg ervoor dat je de datum en details van het probleem vermeldt.
Geef je verhuurder een redelijke termijn om het probleem op te lossen. Dit kan variëren afhankelijk van de ernst van het probleem, maar meestal is een termijn van 14 dagen redelijk.
Als de verhuurder niet binnen de gestelde termijn reageert, stuur dan een herinnering. Herhaal je verzoek en benadruk de urgentie van de situatie.
Als de verhuurder blijft weigeren of niet reageert, kun je de Huurcommissie inschakelen. De Huurcommissie kan een bindende uitspraak doen over de onderhoudsverplichtingen van de verhuurder.
In sommige gevallen kun je zelf de reparatie laten uitvoeren en de kosten terugvorderen van de verhuurder. Dit moet echter goed gedocumenteerd en gerechtvaardigd zijn.
Leestip: Wat zijn mijn opties als de verhuurder nalatig is met onderhoud?
Als huurder heb je recht op basisvoorzieningen zoals verwarming en warm water, tenzij anders vermeld in het huurcontract. Indien deze voorzieningen ontbreken en dit niet expliciet in het contract staat, moet de verhuurder deze alsnog leveren. Het is belangrijk om gebreken direct te melden en indien nodig de Huurcommissie in te schakelen om de onderhoudsverplichtingen af te dwingen.