Waar moet je op letten bij het verhuren van je huis aan expats?

'Ik heb een gemeubileerd appartement die ik wil verhuren aan expats. Waar moet ik op letten? En wat moet ik regelen?'


Verhuren aan expats: hier moet je op letten

Het verhuren van je woning aan expats kan een aantrekkelijke optie zijn vanwege hun vaak hogere budget en de behoefte aan tijdelijke accommodatie. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

1. Contracten in het Engels

Expats komen uit verschillende landen en spreken vaak geen Nederlands. Zorg ervoor dat je een duidelijk en gedetailleerd huurcontract in het Engels opstelt. Dit moet alle huurvoorwaarden, huisregels, en verantwoordelijkheden van beide partijen omvatten. Denk hierbij aan de huurprijs, borg, opzegtermijnen, en eventuele onderhoudsverplichtingen.

LeestipHuiseigenaar? Verhuur je woning via Huurstunt!

2. Gemeubileerde Woning

Veel expats zoeken gemeubileerde woningen omdat ze vaak maar tijdelijk in Nederland verblijven. Overweeg om je woning volledig gemeubileerd aan te bieden, inclusief basisvoorzieningen zoals keukenapparatuur, meubels, en beddengoed. Dit maakt je woning aantrekkelijker en rechtvaardigt vaak een hogere huurprijs.

3. Verzekeringen

Controleer je verzekeringen zorgvuldig. Standaard opstal- en inboedelverzekeringen dekken mogelijk geen verhuur aan expats. Je hebt wellicht een speciale verhuurdersverzekering nodig die schade dekt veroorzaakt door huurders. Informeer bij je verzekeringsmaatschappij naar de mogelijkheden en pas je polissen zo nodig aan.

Meer weten? Welke verzekeringen heb ik nodig als verhuurder?

4. Aanpassingen en onderhoud

Zorg ervoor dat je woning in goede staat verkeert en voldoet aan internationale standaarden. Dit kan betekenen dat je investeert in modernere apparatuur of extra voorzieningen zoals snelle internetverbindingen. Regelmatig onderhoud en snelle reparaties zijn essentieel om tevreden huurders te houden.

5. Huurprijs en borg

Expats zijn vaak bereid iets meer te betalen voor een goede locatie en comfortabele voorzieningen. Onderzoek de markt om een concurrerende huurprijs vast te stellen. Vergeet niet een borg te vragen, meestal één tot twee maanden huur, om eventuele schade of huurachterstanden te dekken.

RelevantMag ik als verhuurder zelf de huurprijs bepalen?

6. Lokale regels en vergunningen

Informeer bij de gemeente naar specifieke regels of vergunningen die nodig zijn voor verhuur aan expats. Sommige gemeenten hebben extra eisen of beperkingen, dus zorg ervoor dat je volledig compliant bent om boetes of juridische problemen te voorkomen.

7. Expat services

Overweeg om samen te werken met expat relocation services. Deze diensten kunnen helpen bij het vinden van betrouwbare huurders en bieden vaak ondersteuning bij het opstellen van contracten en andere administratieve taken. Dit kan veel tijd en moeite besparen.

Lees ook: Je woning verhuren aan een expat, zo doe je dat!