Hoe herken ik een scammer die te werk gaat via TripAdvisor?

Huurstunt heeft geen samenwerking met TripAdvisor. Ontvang jij e-mails van mensen die zich voordoen als huiseigenaar en beweren via TripAdvisor hun huis te verhuren? Ga niet in op deze berichten!


E-mails van TripAdvisor

Scammers kunnen zich voordoen als huiseigenaren die een woning willen verhuren via TripAdsivor. Daar kun je zogenaamd een verzoek tot huren indienen waarna je een betaling denkt te doen aan TripAdvisor. Hierbij zegt de scammer dit geld pas te krijgen nadat jij de woning geïnspecteerd hebt. Scammers hebben vaak een duidelijk verhaal dat geloofwaardig overkomt. Dit klopt niet, ga hier dan ook niet op in!

Controles Huurstunt

Ons platform op een veilige manier gebruiken staat bij ons altijd voorop. Wij screenen daarom alle aangeboden woningen voordat deze online aangeboden worden. Ondanks dat Huurstunt er alles aan doet om het voor haar gebruikers zo veilig mogelijk te maken om te reageren op woningadvertenties, is het belangrijk dat gebruikers zelf ook alert zijn op eventuele vreemde verzoeken. Scammers zijn erg inventief komen soms ongemerkt en op slinkse wijze alsnog door de screening heen.

Lees ook7 op de 10 huurders tekent woningcontract zonder deze goed te begrijpen

Hoe herken je een scammer?

Een scammer doet zich voor als een huiseigenaar die een woning wil verhuren. Deze woningadvertentie lijkt vaak helemaal te kloppen. Soms zelfs te mooi om waar te zijn. De betreffende woning staat vaak in een populaire stad of plaats en heeft een aantrekkelijke huurprijs.

Geen face-to-face contact

Omdat scammers graag anoniem willen blijven, verloopt het contact vaak alleen via e-mail. Er is meestal geen mogelijkheid tot bezichtigen. De verhuurder is te druk of verblijft zogenaamd in het buitenland. Wel vragen ze je een geldbedrag in de vorm van borg of garantie vooraf over te maken.

Tips van Huurstunt

Om ervoor te zorgen dat jij niet in de trucs van een scammer trapt, willen we je de volgende tips meegeven:

  • Stort nooit geld voordat je een huurcontract getekend hebt en/of de sleutel ontvangen hebt. Een betrouwbare verhuurder vraagt niet om geld voordat de bezichtiging heeft plaatsgevonden;
  • Controleer de advertentie. Is de huurprijs lager dan het gemiddelde in de stad waar jij een woning zoekt? Dan is de kans groter dat het niet helemaal klopt;
  • Wordt er niet gepraat over een huurovereenkomst? Vraag hier dan zelf naar. Scammers werken vaak niet met overeenkomsten;
  • Stuur nooit een kopie van je legitimatiebewijs, voordat je een huurcontract getekend hebt en/of de sleutel hebt en maak de kopie altijd onbruikbaar met een watermerk. De overheid heeft hier een app voor gemaakt, genaamd ‘KopieID’. Deze app kunt je downloaden in de Apple Appstore en in de Google Play Store.

Meer info over veilig huren? Lees ook:

Twijfels?

Twijfel je of een verhuurder echt is? Neem dan contact op met de klantenservice van Huurstunt via support@huurstunt.nl. Je kunt Huurstunt op de volgende manieren bereiken:

  • Per mail of via het contactformulier;
  • Bellen naar 085 – 130 53 31;
  • Via de chat;
  • Via Facebook Messenger.