Kom ik in aanmerking voor een energietoeslag?

Een alleenstaande moeder met een laag inkomen, worstelt om haar stijgende energierekeningen te betalen. Gezien haar financiële situatie kan ze in aanmerking komen voor energietoeslag, een eenmalige ondersteuning bedoeld voor huishoudens met beperkte middelen om de hoge energiekosten op te vangen.


Wie hebben recht op energietoeslag?

Net zoals in 2022, krijgen huishoudens met een laag inkomen dit jaar opnieuw een extra bedrag aan energietoeslag. Op 3 oktober 2023 heeft de Eerste Kamer het voorstel voor de eenmalige energietoeslag 2023 goedgekeurd. Dit komt doordat de prijzen van veel dingen, zoals eten, het openbaar vervoer en energie, de laatste tijd flink zijn gestegen. Voor huishoudens een laag inkomen kan het hierdoor lastig zijn om elke maand de energierekening te betalen.

Wil je besparen op je energierekening? Bekijk dan deze tips!

Energietoeslag automatisch uitbetaald

Ontving je vorig jaar energietoeslag en heb je ook in 2023 een lager inkomen? Krijg je bijstand, een IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering van de gemeente? Of ontvang je aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO) vanuit de SVB? Dan wordt de energietoeslag automatisch door je gemeente uitbetaald.

Vraag nu energietoeslag 2023 aan

Als je gelooft dat je in aanmerking komt voor energietoeslag, maar nog geen betaling hebt ontvangen, kun je sinds begin december een aanvraag indienen bij je eigen gemeente. In de meeste gemeenten is dit mogelijk tot 30 juni 2024.