Grootste huurprijsstijging in zes jaar voor Nederlandse huurders

Grootste huurprijsstijging in zes jaar voor Nederlandse huurders

22 maart 2024

De afgelopen jaren klaagden mensen die op Huurstunt zochten naar een huurwoning steen en been over de hoge huurprijzen Het bemachtigen van een mooie, goed onderhouden huurwoning lijkt steeds duurder en allesbehalve makkelijker te worden. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam met nieuwe cijfers naar buiten die deze angst alleen maar kunnen bevestigen. De reden voor deze huurstijging komt alleen niet uit de hoek waaruit je ‘m zou verwachten. 

Inhoudsopgave

    Inflatie grote boosdoener

    Je zou verwachten dat vooral de woningnood zou bijdragen aan de hoge huurprijzen, maar de jaarlijkse huurstijging is voornamelijk te wijten aan iets anders. Inflatie zou de grote boosdoener zijn die de portemonnee van de Nederlandse huurder leegzuigt, ook bij mensen met een modaal inkomen.

    De huurverhoging is sinds 2014 niet meer zo hoog geweest en dat was dus best even schrikken voor veel huurders. Vooral huurders van sociale huurwoningen krijgen het dit jaar zwaar te verduren. Gemiddeld betalen zij komend jaar 2,7 procent extra voor hun huurwoning. Het jaar daarvoor was deze stijging nog 2 procent. De jaarlijkse prijsstijging treft deze groep vaak hard en juist bij hen valt dit daarom niet in goede aarde.

    Sociale huurders waren al bang voor de huurstijgingen en opperden eerder dit jaar voor een huurbevriezing. Door de coronacrisis zouden mensen al hard getroffen zijn en de huurstijging zou dit alleen maar erger maken.

    Toch besloten de woningcorporaties om het maximale percentage voor inflatie – zoals die bepaald was door de overheid – door te zetten. De huurders betalen sinds 1 juli dus fors meer voor dezelfde huurwoning. Naast die inflatiestijging, krijgen veel huurders ook nog te maken met een inkomensafhankelijke prijsstijging, waardoor de huurstijging in 2020 nog 2,5 procentpunt hoger uit kan vallen.

    Vrije sector huurstijging

    Huurders in de vrije sector zagen de bui ook al hangen, omdat zij namelijk niet gebonden zijn aan een maximale prijsstijging. Als er geen indexeringsclausule is opgenomen in het huurcontract, dan kan de huurprijs in een keer stijgen naar de markthuur.

    De indexeringsclausule bepaalt dat de huurprijs maximaal met het percentage van de inflatie van dat jaar mag stijgen. Bij een markthuurbepaling mag de verhuurder eens in de vijf jaar kiezen of de huur opgehoogd gaat worden naar een huurprijs die normaal is voor de markt. Dan zou je als huurder er dus flink op achteruit kunnen gaan.

    Gelukkig voor de huurders in de vrije sector, hebben de verhuurders de huurprijsstijging beperkt gehouden dit jaar. Gemiddeld betalen de huurders drie procent meer voor hun huurwoning. Het jaar daarvoor betaalde zij 3,3 procent meer, dus je zou zelfs voorzichtig kunnen zeggen dat de prijsstijging meevalt. Toch zullen zij deze stijging ook voelen, omdat de huren in de vrije sector doorgaans veel hoger liggen.

    Nieuwe huurders in de problemen

    De bovenstaande cijfers lijken voor huurders al een groot probleem te vormen, maar dat is nog niets in vergelijking met de prijs die nieuwe huurders soms moeten betalen. Als de huidige huurder de woning verlaat, is de verhuurder niet gebonden aan de maximale huurverhoging.

    Het kan dus maar zo zijn dat je als nieuwe huurder flink wat procenten meer moet betalen voor dezelfde huurwoning, omdat de markt veranderd is. Vorig jaar betaalden nieuwe huurders ruim 9,5 procent meer voor een huurwoning dan hun voorganger, terwijl deze stijging een jaar eerder nog op 8,2 procent lag. Die prijsstijging komt slecht uit voor starters die voor het eerst een huurwoning willen betrekken.

    Regionale verschillen huurverhoging

    Door alle verschillende huurverhogingen, zijn er grote regionale verschillen te zien in Nederland. Vooral de huurverhoging na wisseling van huurder draagt hieraan bij. Nu vraag je je misschien af waar je de grootste huurprijsstijging voor je kiezen krijgt en dat zullen we je vertellen.

    De prijs voor de grootste huurprijsstijging gaat naar… Rotterdam!

    Deze uitslag is verrassend, omdat de meeste Nederlanders vaak denken dat Amsterdammers elk jaar fors meer gaan betalen voor hun huurwoning. Toch krijgt dit jaar de Maasstad deze twijfelachtige eer. Huurders zijn daar gemiddeld 4,1 procent meer kwijt aan hun huur dan een jaar eerder. Toen lag de huurprijsstijging nog op 3,5 procent.

    Huurders in Overijssel mogen zich in hun handjes wrijven, omdat zij dit jaar 2,1 procent meer gingen betalen voor hun huurwoning. Andere provincies waar de huurprijsstijging enigszins meeviel waren Gelderland (2,4 procent) en Flevoland (2,4 procent). Benieuwd hoe het in jouw provincie gesteld is met de huurverhoging? Bekijk het in de tabel hieronder.

    Provincie

    Huurverhoging excl. bewonerswisseling

    Huurverhoging incl. bewonerswisseling

    Noord-Holland

    2,5%

    3,2%

    Zuid-Holland

    2,4%

    3,2%

    Drenthe

    2,8%

    3%

    Groningen

    2,6%

    3%

    Zeeland

    2,5%

    2,9%

    Friesland

    2,4%

    2,8%

    Noord-Brabant

    2,4%

    2,8%

    Utrecht

    2,5%

    2,6%

    Flevoland

    2,4%

    2,4%

    Gelderland

    2,1%

    2,4%

    Overijssel

    1,9%

    2,1%

    Goedkope huurwoning bemachtigen

    Doordat de huurprijzen zo stijgen, wordt het steeds lastiger om een goedkope huurwoning te huren. Daarom zul je je ogen goed open moeten houden en gelijk actie ondernemen als er een huurwoning beschikbaar komt. Schrijf je daarom in voor de woningnieuwsbrief van Huurstunt en ontvang gelijk een e-mail zodra er een huurwoning beschikbaar komt die voldoet aan jouw woonwensen. Zoek bovenaan deze pagina op de plaats waar jij graag wilt wonen en schrijf je daar gratis in voor de nieuwsbrief.