Kangoeroewoning

Een kangoeroewoning is een woonconcept waarbij twee huishoudens onder één dak wonen, maar toch ieder een eigen zelfstandige woonruimte hebben. Een kangoeroewoning bestaat uit twee zelfstandige wooneenheden, meestal met een eigen woonkamer, keuken, slaapkamer(s) en badkamer(s). Deze wooneenheden zijn zo ontworpen dat ze zowel privacy als de mogelijkheid tot gezamenlijk wonen bieden. Dit maakt het ideaal voor bijvoorbeeld ouders en kinderen, grootouders en kleinkinderen, of andere combinaties van familieleden.

Lees ook: Origineel wonen in een zeecontainer.

Voordelen van een kangoeroewoning

Een kangoeroewoning biedt diverse voordelen voor bewoners. Ten eerste bevordert het de onderlinge zorg en nabijheid tussen generaties. Ouders kunnen bijvoorbeeld zorg bieden aan hun kinderen of grootouders en gemakkelijk toezicht houden op hun kleinkinderen.

Financiële voordelen

Daarnaast kunnen de kosten voor levensonderhoud worden gedeeld, wat financiële voordelen met zich meebrengt. Bovendien behoudt elke generatie een zekere mate van zelfstandigheid en privacy.

Kosten van een kangoeroewoning

De kosten van een kangoeroewoning kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst speelt de locatie een rol: de prijzen van woningen kunnen sterk verschillen per regio. Daarnaast zijn ook de grootte en kwaliteit van de woning van invloed op de prijs.

Mogelijkheden van de bouw

Het is mogelijk om een bestaande woning om te bouwen tot een kangoeroewoning, maar er zijn ook speciaal ontworpen kangoeroewoningen op de markt. De kosten kunnen dus variëren van renovatiekosten tot de aankoop van een nieuwe woning.

Investering voor de lange termijn

Een kangoeroewoning kan een investering op de lange termijn zijn. Hoewel de initiële kosten mogelijk hoger zijn dan bij een reguliere woning, kunnen de voordelen en gedeelde kosten op de lange termijn opwegen tegen deze investering.

Een moderne kangoeroewoning met rode stenen en wit hout in een moderne woonwijk tegen strak blauwe lucht.


Veelgestelde vragen over een kangoeroewoning

Meer weten? Hieronder volgt een overzicht met veelgestelde vragen over een kangoeroewoning.

Wie mag er wonen in een kangoeroewoning?

In een kangoeroewoning mogen verschillende generaties van dezelfde familie wonen, zoals ouders samen met hun volwassen kinderen of grootouders.

Wat zijn de regels voor een kangoeroewoning?

De exacte regels voor een kangoeroewoning kunnen variëren afhankelijk van de lokale wetgeving. Ze bevatten vaak voorschriften over de indeling van de woning, zoals aparte woonruimtes en ingangen, om de privacy en zelfstandigheid van de bewoners te waarborgen.

Heb je een vergunning nodig voor een kangoeroewoning?

Of je een vergunning nodig hebt voor een kangoeroewoning hangt af van de lokale bouwvoorschriften. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een vergunning aan te vragen, vooral als de woning verbouwd moet worden om twee aparte woonunits te creëren. Het is belangrijk om dit te controleren bij de lokale gemeente of het betreffende overheidsorgaan.