Energieprestatiecertificaat

Een energieprestatiecertificaat, ook wel bekend als EPC, is een officieel document dat informatie geeft over de energiezuinigheid, oftewel het energielabel, van een woning. Het certificaat beoordeelt de energetische prestaties van een woning op basis van verschillende factoren zoals isolatie, ventilatie, het verwarmingssysteem en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen.

Voorbeeld van het begrip ''energieprestatiecertificaat''

Toen Lisa op zoek ging naar een nieuwe huurwoning, vroeg ze naar het energieprestatiecertificaat van de appartementen die ze bezichtigde. Het EPC van een appartement in het centrum liet een score van D zien, wat duidde op een minder energiezuinige woning. Lisa realiseerde zich dat dit hogere stookkosten zou betekenen en mogelijk ook een minder comfortabele woning in de winter. Ze besloot verder te kijken en vond uiteindelijk een appartement met een A-score, wat betekende dat het goed geïsoleerd was en efficiënt omging met energie.

Besparen op je energierekening doe je met deze tips!

Verplicht bij verkoop of verhuur

Het EPC is verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning en geeft huurders inzicht in de energie-efficiëntie van een woning. Op basis van deze gegevens kan een woningzoekende besluiten wel of niet voor een woning te kiezen.

Doel van EPC in de context van huren

Het certificaat beoordeelt hoe energie-efficiënt een woning is, uitgedrukt in een energieprestatiecoëfficiënt. Dit helpt huurders om de energiekosten te schatten en draagt bij aan bewustwording over het energieverbruik. Het EPC toont een score van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energie-intensief), gebaseerd op factoren zoals isolatie, verwarmings- en koelsystemen, en het gebruik van duurzame energie.

Verplichting voor verhuurders

In veel landen, waaronder Nederland, is het voor verhuurders verplicht om een geldig EPC te verstrekken bij het verhuren van een woning. Zonder dit certificaat kunnen ze een boete krijgen.

Voordelen voor huurders

Met een EPC kunnen potentiële huurders beter inschatten wat hun toekomstige energierekeningen zullen zijn en kunnen ze woningen vergelijken op basis van energie-efficiëntie. Woningen met een beter energielabel kunnen aantrekkelijker zijn en soms een hogere huurprijs rechtvaardigen vanwege de lagere energiekosten.

Waarom is een energieprestatiecertificaat belangrijk?

Een energieprestatiecertificaat is belangrijk omdat het je als huurder waardevolle informatie geeft over de energiezuinigheid van de woning. Een energiezuinige woning heeft vele voordelen, zoals lagere energiekosten, meer comfort en een lagere impact op het milieu. Het kan je helpen ook om een woning te kiezen die past bij jouw wensen en budget, en die bovendien milieuvriendelijk is.

Wat staat er in een energieprestatiecertificaat?

Een energieprestatiecertificaat bevat verschillende gegevens die relevant zijn voor de energiezuinigheid van de woning. Zo vindt je informatie over de energetische score van de woning, die aangeeft hoe energiezuinig de woning is. Daarnaast bevat het certificaat adviezen en aanbevelingen om de energieprestaties te verbeteren. Denk hierbij aan isolatiemaatregelen, het gebruik van energiezuinige apparatuur of de installatie van zonnepanelen.

Leestip: Duurzame huurwoning: Tips om energie te besparen zonder grote verbouwingen

Energieprestatiecertificaat bij een nieuwe huurwoning

Bij het kiezen van een huurwoning is het belangrijk om het energieprestatiecertificaat te raadplegen. Je kunt het certificaat opvragen bij de verhuurder of makelaar en de informatie zorgvuldig bestuderen. Let hierbij op de energetische score van de woning en vergelijk deze met andere woningen die je overweegt.


Veelgestelde vragen over een Energieprestatiecertificaat

Meer weten? Hieronder vind je een overzicht met veelgestelde vragen over Energieprestatiecertificaat.

 

Wat is een goede EPC waarde voor een huis?

Een goede Energieprestatiecoëfficiënt (EPC) waarde voor een huis is typisch een score die in de categorie A of B valt. Deze scores duiden op een hoge energie-efficiëntie, wat betekent dat het huis goed geïsoleerd is, energiezuinige systemen heeft en lage energiekosten met zich meebrengt.

Wat is een slechte EPC waarde?

Een slechte EPC waarde is een score in de categorie F of G. Deze scores wijzen op een lage energie-efficiëntie, vaak door slechte isolatie, verouderde verwarmingsystemen en over het algemeen een hoger energieverbruik, wat leidt tot hogere energiekosten.

Is een EPC certificaat verplicht?

In veel Europese landen, waaronder Nederland, is een EPC certificaat verplicht bij de verkoop of verhuur van woningen. Het certificaat moet aan de koper of huurder worden getoond en maakt deel uit van de documentatie van het huis.

Wat is het verschil tussen EPB en EPC?

  • EPC (Energieprestatiecertificaat): Dit certificaat geeft de energie-efficiëntie van een gebouw aan en is gericht op bestaande bouw. Het beoordeelt de huidige staat van het gebouw in termen van energieverbruik.
  • EPB (EnergiePrestatie en Binnenklimaat): Dit is een regelgeving die van toepassing is op nieuwe bouwprojecten en grote renovaties in bepaalde regio's, zoals Vlaanderen. EPB stelt eisen aan de energieprestaties, zoals isolatie, ventilatie en hernieuwbare energiebronnen, van nieuwe of grondig gerenoveerde gebouwen.