Makelaar

Een makelaar verwijst vandaag de dag vooral naar iemand die bemiddelt bij de verkoop of verhuur van een woning of kantoorpand. Een makelaar is dus alleen een tussenpersoon die helpt om tot een overeenkomst te komen.

Inhoudsopgave

  Voorbeeld van een makelaar

  Sophie erft een appartement in Amsterdam en overweegt het te verhuren. Zonder ervaring in het verhuurproces schakelt ze verhuurmakelaar Maarten in. Maarten adviseert over de huurprijs, promoot het appartement en organiseert bezichtigingen. Al snel vindt hij Jasper, een betrouwbare huurder. Dankzij Maartens expertise heeft Sophie nu een stabiel huurinkomen zonder zorgen.

  Een eerste kamer of woning huren? Zo begin je goed.

  Wat doet een makelaar

  De belangrijkste werkzaamheden van een makelaar kunnen bestaan uit het beoordelen van de waarde van onroerend goed, het opstellen van verkoop- of huurcontracten, het onderhandelen namens de klant, het begeleiden van bezichtigingen en het promoten van eigendommen via verschillende kanalen. Makelaars kunnen ook advies geven over vastgoedbeleggingen en markttrends.

  Wat kost een makelaar

  De kosten van een makelaar kunnen variëren, afhankelijk van de diensten die zij aanbieden en de regio waarin zij actief zijn. Over het algemeen rekenen makelaars een percentage van de verkoopprijs van een woning als courtage. Dit percentage ligt meestal tussen de 1% en 2% van de verkoopprijs, exclusief BTW. Het is echter ook mogelijk om een vast tarief af te spreken met de makelaar. 

  Binnenkort een bezichtiging met een makelaar? Lees dan snel onze 6 tips voor een bezichtiging!

  Een makelaar voor het aankopen van een woning

  Bij het inschakelen van een makelaar voor het aankopen van een woning kunnen de kosten anders zijn. Sommige makelaars rekenen een vast tarief, terwijl anderen een percentage van de aankoopprijs in rekening brengen, vaak tussen de 1% en 1,5%. Het is belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken over de kosten en deze schriftelijk vast te leggen.

  Verschil verhuurmakelaar en aanhuurmakelaar

  Het grote verschil tussen een aanhuur- en een verhuurmakelaar is voor wie ze werken. Een verhuurmakelaar werkt voor de verhuurder en een aanhuurmakelaar voor de huurder. Toch gebeurt het regelmatig dat een makelaar fungeert als zowel verhuur- als aanhuurmakelaar. Makelaars mogen sinds 2015 alleen geen dubbele bemiddelingskosten vragen aan zowel huurder als verhuurder. In deze gevallen betaald alleen de verhuurder deze kosten.

  Twee vrouwen praten met een makelaar

  Er zijn verschillende soorten makelaars

  Er zijn verschillende soorten makelaars, zoals aankoopmakelaars, verkoopmakelaars, verhuurmakelaars en vastgoedbeheerders. Aankoopmakelaars vertegenwoordigen kopers en helpen hen bij het vinden en aankopen van geschikte eigendommen. Verkoopmakelaars vertegenwoordigen verkopers en assisteren hen bij het vinden van potentiële kopers en het afronden van de verkoop. Verhuurmakelaars zijn gespecialiseerd in het verhuren van eigendommen zoals een huurwoning en vastgoedbeheerders zorgen voor het beheer van onroerend goed namens eigenaren.

  Makelaars commissie

  Het is gebruikelijk dat makelaars commissie ontvangen op basis van een percentage van de verkoop- of verhuurprijs van het onroerend goed. De exacte commissiestructuur kan variëren afhankelijk van de lokale marktomstandigheden en het type dienstverlening dat de makelaar biedt. Het is belangrijk op te merken dat de rol en verantwoordelijkheden van een makelaar kunnen verschillen per land of regio, omdat vastgoedwetten en -praktijken kunnen variëren.

  LeestipMet deze kosten moet jij rekening houden bij het huren!

  Veelgestelde vragen over een makelaar

  Meer weten? Hieronder volgt een overzicht van veelgestelde vragen over een makelaar.

  Wat is een verkoopmakelaar?

  Een verkoopmakelaar bemiddelt in het belang van degene die het huis wil verkopen. Hij zal er daarom dus alles aan doen om ervoor te zorgen dat de verkoper een zo hoog mogelijk bedrag voor de woning zal krijgen. Een aankoopmakelaar doet precies het omgekeerde. Deze makelaar zorgt er op zijn beurt weer voor dat koper een zo laag mogelijk bedrag voor de woning neerlegt. Uiteindelijk beslissen de koper en verkoper of ze akkoord gaan met het voorstel van de makelaars.

  Wat voor werk doe je als makelaar?

  • Bemiddeling bij aan- en verkoop: Makelaars helpen klanten bij het kopen of verkopen van huizen, kantoren of andere onroerend goed. Ze adviseren over marktwaarde, begeleiden bezichtigingen en onderhandelen over prijzen.
  • Bemiddeling bij huur en verhuur: Naast koop en verkoop bemiddelen makelaars ook bij het huren en verhuren van onroerend goed.
  • Taxaties: Het bepalen van de waarde van een pand voor verkoop, verzekering of hypotheekaanvragen.
  • Advisering: Makelaars adviseren over marktontwikkelingen, investeringsmogelijkheden en juridische aspecten van vastgoedtransacties.
  • Netwerken: Een groot deel van het werk van een makelaar bestaat uit het onderhouden van netwerken met potentiële kopers, verkopers en andere makelaars.

  Wat is het salaris van een makelaar?

  Het salaris van een makelaar kan sterk variëren afhankelijk van locatie, ervaring, succes in het vak, en of ze zelfstandig werken of in dienst zijn bij een makelaarskantoor. In Nederland kan het bruto jaarsalaris van een beginnende makelaar starten rond de €25.000 en kan oplopen tot €70.000 of meer voor ervaren makelaars. Zelfstandige makelaars hebben potentieel voor een hoger inkomen, afhankelijk van het aantal en de aard van de transacties die ze sluiten.

  Wat is de betekenis van makelaar?

  Een makelaar is een professioneel bemiddelaar in koop- en verkooptransacties van onroerend goed. Het woord ‘makelaar’ komt van het oude Nederlandse 'makelen', wat bemiddelen betekent. Makelaars treden op als tussenpersoon tussen koper en verkoper of huurder en verhuurder en zorgen voor een soepele en juridisch correcte afhandeling van de overdracht.