Makelaar

Een makelaar verwijst vandaag de dag vooral naar iemand die bemiddelt bij de verkoop of verhuur van een woning of kantoorpand. Vroeger werd de term echter gebruikt voor allerlei verkoopbemiddeling. Het kan gaan om verzekeringen of andere goederen. Technisch gezien is een makelaar dus alleen een tussenpersoon die helpt om tot een overeenkomst te komen.

De belangrijkste taken van een makelaar kunnen bestaan uit het beoordelen van de waarde van onroerend goed, het opstellen van verkoop- of huurcontracten, het onderhandelen namens de klant, het begeleiden van bezichtigingen en het promoten van eigendommen via verschillende kanalen. Makelaars kunnen ook advies geven over vastgoedbeleggingen en markttrends.

Wat kost een makelaar

De kosten van een makelaar kunnen variëren, afhankelijk van de diensten die zij aanbieden en de regio waarin zij actief zijn. Over het algemeen rekenen makelaars een percentage van de verkoopprijs van een woning als courtage. Dit percentage ligt meestal tussen de 1% en 2% van de verkoopprijs, exclusief BTW. Het is echter ook mogelijk om een vast tarief af te spreken met de makelaar. 

Bij het inschakelen van een makelaar voor het aankopen van een woning kunnen de kosten anders zijn. Sommige makelaars rekenen een vast tarief, terwijl anderen een percentage van de aankoopprijs in rekening brengen, vaak tussen de 1% en 1,5%. Het is belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken over de kosten en deze schriftelijk vast te leggen.

Wat is een verkoopmakelaar

Een verkoopmakelaar bemiddelt in het belang van degene die het huis wil verkopen. Hij zal er daarom dus alles aan doen om ervoor te zorgen dat de verkoper een zo hoog mogelijk bedrag voor de woning zal krijgen. Een aankoopmakelaar doet precies het omgekeerde. Deze makelaar zorgt er op zijn beurt weer voor dat koper een zo laag mogelijk bedrag voor de woning neerlegt. De onderhandelingen over de woningprijs, zullen geschieden via deze twee partijen en uiteindelijk beslissen de koper en verkoper of ze akkoord gaan met het voorstel van de makelaars.

Verschil verhuurmakelaar en aanhuurmakelaar

Het grote verschil tussen een aanhuur- en een verhuurmakelaar is voor wie ze werken. Een verhuurmakelaar werkt voor de verhuurder en een aanhuurmakelaar voor de huurder. Toch gebeurt het regelmatig dat een makelaar fungeert als zowel verhuur- als aanhuurmakelaar. Na uitspraak van de Hoge Raad der Nederlanden op 16 oktober 2015 is het echter verboden om ‘twee heren te dienen’. Makelaars mogen dus geen geld vragen aan zowel huurder als verhuurder. Mocht jij onterecht zogeheten bemiddelingskosten betaald hebben, dan kun je deze terugvorderen bij de verhuurmakelaar.

Er zijn verschillende soorten makelaars

Er zijn verschillende soorten makelaars, zoals aankoopmakelaars, verkoopmakelaars, verhuurmakelaars en vastgoedbeheerders. Aankoopmakelaars vertegenwoordigen kopers en helpen hen bij het vinden en aankopen van geschikte eigendommen. Verkoopmakelaars vertegenwoordigen verkopers en assisteren hen bij het vinden van potentiële kopers en het afronden van de verkoop. Verhuurmakelaars zijn gespecialiseerd in het verhuren van eigendommen en vastgoedbeheerders zorgen voor het beheer van onroerend goed namens eigenaren.

Makelaars commissie

Het is gebruikelijk dat makelaars commissie ontvangen op basis van een percentage van de verkoop- of verhuurprijs van het onroerend goed. De exacte commissiestructuur kan variëren afhankelijk van de lokale marktomstandigheden en het type dienstverlening dat de makelaar biedt.

Het is belangrijk op te merken dat de rol en verantwoordelijkheden van een makelaar kunnen verschillen per land of regio, omdat vastgoedwetten en -praktijken kunnen variëren.