Huurprijscheck

De Huurprijscheck van de Huurcommissie is een procedure die wordt gebruikt om te bepalen of de huurprijs van een woning in overeenstemming is met de geldende wet- en regelgeving op het gebied van huurprijsbescherming. Het is een instrument dat huurders kunnen gebruiken om te controleren of de huurprijs die zij betalen redelijk is.

Voorbeeldsituatie van de Huurprijscheck

Nadat Farid een compacte studio in Rotterdam heeft gevonden, raadpleegt hij de Huurprijscheck van de Huurcommissie om zeker te weten dat de huurprijs van €800 per maand redelijk is. De check wijst uit dat voor de 30 vierkante meter grote studio met gedeelde faciliteiten een huur van maximaal €600 past, volgens het puntensysteem. Gewapend met deze informatie gaat Farid in gesprek met de verhuurder en weet hij de huurprijs omlaag te krijgen.

Denk jij dat je te veel huur betaald? In deze blog lees je hoe de Huurcommissie kan helpen!

huurprijscheck zelfstandige woonruimte

De Huurprijscheck voor zelfstandige woonruimtes, die zijn voorzien van een eigen toegangsdeur en eigen keuken en toilet, helpt je bij het berekenen van de maximale kale huurprijs. Deze check vraagt om informatie over de oppervlakte van de ruimtes, de WOZ-waarde, het energielabel, en specifieke details over de keuken en badkamer. Het invullen van deze check duurt gemiddeld 30 minuten, en het geeft een indicatie van het puntenaantal dat de woning zou kunnen behalen, wat weer de maximale kale huurprijs bepaalt.

huurprijscheck onzelfstandige woonruimte 

Bij onzelfstandige woonruimtes, zoals kamers waarbij je faciliteiten zoals keuken en badkamer deelt met andere bewoners, kun je eveneens een huurprijscheck doen. Deze check is gericht op het bepalen van een redelijke huurprijs op basis van aspecten zoals grootte van de kamer, gedeelde faciliteiten, en locatie.

De Huurprijscheck en het puntenstelsel

In Nederland is de Huurprijscheck gebaseerd op het puntenstelsel, ook wel het Woningwaarderingsstelsel genoemd. Dit systeem berekent de maximale huurprijs die voor een woning gevraagd mag worden, op basis van verschillende objectieve kenmerken van de woning, zoals oppervlakte, voorzieningen, energieprestatie, etc. Als de berekende punten leiden tot een lagere huurprijs dan er momenteel betaald wordt, kan je een verzoek indienen om de huurprijs te laten aanpassen naar de maximale huurprijs volgens het puntensysteem.

LeestipZo bereken je de maximale huurprijs van een huurwoning.

Hoe werkt de Huurprijscheck?

De Huurprijscheck kun je op de website van de Huurcommissie invullen. Het bestaat uit vragen over onder andere de oppervlakte van de woning en de aanwezigheid van voorzieningen en buitenruimtes. Het resultaat van alle ingevulde gegevens is een puntentaantal. Aan dit puntenaantal is een huurprijs gekoppeld. Zo kun je checken of iemand de juiste huurprijs vraagt, of een te hoge huurprijs.

Huurprijscheck vrije sector

In de eerste zes maanden van je huurovereenkomst kun je de Huurcommissie inschakelen om je huurprijs te laten beoordelen. Ook na deze periode mag je je verhuurder verzoeken om de huur te verlagen. Maar let op, je verhuurder is niet verplicht om hieraan mee te werken.

Wist je dat...

Het puntenstelsel wordt aangepast in 2024, zodat er meer betaalbare huurwoningen zijn?

Huurprijzen vergelijken

Om een indicatie te krijgen van de gemiddelde huurprijs van een huurwoning kun je ook de gevraagde huurprijs van een woning vergelijken met de huurprijs van soortgelijke woningen in de omgeving. Zo kun je zien of de huurprijs van de woning waarin je geïnteresseerd bent, in lijn is met de huurprijzen van vergelijkbare woningen.

Huurprijscheck huurcommissie

De Huurcommissie biedt een huurprijscheck voor zowel zelfstandige als onzelfstandige woonruimtes. Deze check is een handig hulpmiddel om te bepalen of de huurprijs van een woning niet te hoog is vastgesteld. Het is gebaseerd op een puntensysteem dat verschillende eigenschappen van de woonruimte beoordeelt.