Samenlevingscontract

Als je gaat samenwonen ga je een gemeenschappelijke huishouding voeren. Daarom kan het handig zijn om een samenlevingscontract op te stellen. Hierin leg je bijvoorbeeld vast wat de gemeenschappelijke bezittingen zijn en wie wat bijdraagt aan de kosten. Bij kosten kun je denken aan de woonlast, en huishoudelijke kosten zoals de boodschappen en de energierekening. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, is het opstellen van een samenlevingscontract niet nodig. Met een samenlevingscontract ben je bij de burgerlijke stand niet geregistreerd als partners. Voor het opstellen van een samenlevingscontract maakt het niet uit of je samen een huurwoning of koopwoning gaat betrekken en of je samen kinderen hebt. Een samenlevingscontract opstellen kun je zelf doen. Ook kun je een samenlevingscontract laten opstellen door een notaris. Om een notarieel samenlevingscontract op te laten opstellen mag je niet onder curatele staan.

Inhoud van de akte

In het samenlevingscontract maak je samen afspraken en leg je de relatie min of meer vast in een contract. Dit kan bij het samenwonen verstandig zijn en uitkomst bieden wanneer de relatie beëindigd wordt of wanneer één van beide partners komt te overlijden. In de akte kun je onder andere het volgende opnemen:

  • de gezamenlijke bezittingen;

  • de bankrekeningen;

  • de kosten voor het opvoeden van de kinderen.

Ook kun je in een samenlevingsovereenkomst een verblijvingsbeding opnemen. Dit betekent dat de langstlevende partner na het overlijden alle goederen die op beider naam staan mag houden.

Fiscaal partnerschap

Als je een samenlevingscontract opstelt kan dit gevolgen hebben voor de belasting die jij en je partner of huisgenoot betaalt. Dit is ervan afhankelijk of jij en je partner fiscale partners zijn. Is dit het geval, dan kun je samen belastingaangifte doen en inkomsten en aftrekposten verdelen. Fiscaal partnerschap kan gevolgen hebben voor de aftrekposten. Een fiscaal partnerschap eindigt pas als jij en je partner niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven.

Overlijden

Bij een overlijden zijn partners met een samenlevingscontract niet elkaars erfgenamen. Dit kun je uitdrukkelijk vastleggen in een testament. Ook heb je niet automatisch recht op het pensioen dat je tijdens het samenwonen hebt opgebouwd. Wil je graag partnerpensioen ontvangen, dan kun je je partner laten bijschrijven bij jouw pensioen. Dit kun je aanvragen bij je pensioenfonds. Dan ontvangt jouw partner partnerpensioen bij jouw overlijden. Je partner kan dit ook aanvragen voor jou. Vaak wordt er door het pensioenfonds dan om een samenlevingsovereenkomst gevraagd.

De kosten

Het opstellen van een samenlevingscontract door de notaris kost ongeveer € 400. Je kunt een samenlevingscontract ook laten opstellen bij een online notaris. De akte is dan vaak iets goedkoper en kost ongeveer € 200.

Als je gaat samenwonen kun je de relatie vastleggen in een samenlevingscontract