Koopwoning

Een koopwoning is een woning die in het bezit is van een particuliere eigenaar. De eigenaar is vaak ook de bewoner van de woning, maar soms verhuren huisbazen hun woning aan onderhuurders. Dit gebeurt in Nederland bijvoorbeeld vaak in studentenhuizen. De meeste koopwoningen worden betaald met een hypotheek. Het voordeel van een koopwoning is onder andere dat je deze naar eigen smaak mag inrichten en verbouwen. Het nadeel is dat degene die een hypotheek afsluit om een woning te kopen begint met een behoorlijke schuld bij de bank. Ook kun je met een koopwoning niet zomaar even verhuizen. In Nederland staan er in totaal 4,5 miljoen koopwoningen.

Een woning kopen

Voor het aanbod op de vastgoedmarkt kijken mensen vaak op Funda. Een woonhuis koop je over het algemeen bij een makelaar. Sluit je een hypotheek af, dan kun je bij de notaris een hypotheekakte op laten stellen. Deze kan ook de leversingsakte opstellen. Een woonhuis heeft meestal een aantal kamers en een aantal slaapkamers. Kopers van woningen hebben over het algemeen de intentie om er voor een langere termijn te wonen. Bevindt de koopwoning zich op een aantrekkelijke locatie, dan kan de waarde van de woning gedurende de jaren stijgen. Het onderhoud en de onderhoudskosten zijn voor de rekening van de huiseigenaar.

Oudbouw versus nieuwbouw

Koopwoningen in NederlandEr zijn oudbouw- en nieuwbouwwoningen. Een nieuwbouwwoning is gemiddeld dertig jaar oud, en in elk geval gebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Oudbouwwoningen dateren van eerder. Nieuwbouwwoningen worden relatief snel gebouwd en zien er nieuw uit. In Nederland worden er jaarlijks vele nieuwbouwwoningen opgeleverd. Steeds vaker worden deze met 'prefab' materialen gebouwd.