Kantoorruimte

Een kantoorruimte is een ruimte die gehuurd of gekocht wordt door een bedrijf om daar de administratieve werkzaamheden uit te voeren. Zo’n kantoorruimte komt in verschillende soorten en maten en ook de huurcontracten kunnen verschillen. Huurstunt zocht alles voor je uit, zodat jij een kantoorruimte kunt vinden die bij jouw bedrijf past.

Conventioneel en flexibel huren

Zoals hierboven al eens genoemd is, kun je kantoorruimtes op verschillende manieren huren. Als je kiest voor conventioneel huren, betekent dit dat je een vaste huurprijs per meter per jaar betaald. De gebruikelijke huurperiodes van een dergelijk huurcontract zijn 5, 10 of 15 jaar. Je kunt hierbij niet flexibel huren. Bij flexibel huren kun je je gehuurde ruimte op ieder gewenst moment aanpassen. Heb je meer ruimte nodig, dan is dat mogelijk. Ook als je bedrijf in zwaar weer verkeerd en je moet inkrimpen, kan dat binnen een dergelijk contract.

Businesscenter

Naast het huren van een pand, kun je ook een werkplek huren in een business center of een co-workingspace. Dit zijn grote panden waar meerdere huurders werkplekken kunnen huren. Je kunt er dan vaak voor kiezen om te betalen per werkplek of per vierkante meter. Dit is vaak wel een dure manier van huren, omdat dit soort centers vaak heel veel extra services biedt. Zo staan de meubels er vaak al en heeft het gebouw een receptie. Je kunt daarbij gebruikmaken van de print-, internet-, telefoon-, stomerij-, en kinderopvangservices. Doordat deze business centers zoveel extra services biedt, valt de huurprijs vaak wat hoger uit. Hiertegenover staat echter wel dat je deze zaken niet zelf hoeft te regelen.

Voorwaarden

Als je een kantoorruimte gaat huren, is het van belang dat je goed op de kleine lettertjes let. Het komt bijvoorbeeld best vaak voor dat het niet toegestaan is om klanten te ontvangen op de locatie van je kantoorruimte. Als jouw bedrijf hiervan afhankelijk is, kan dit uiteraard voor de nodige problemen zorgen. Zorg er dus voor dat je het huurcontract goed leest en kijkt of deze voorwaarden kloppend zijn bij jouw bedrijf.

Gemiddelde huurprijs kantoorruimte

Net als bij woonhuizen, stijgen ook de huurprijzen van bedrijfsruimte. Betaalde je in 2016 nog 119 euro per vierkante meter, inmiddels is dat bedrag gestegen tot boven de 130 euro. Als je een kantoorruimte in bijvoorbeeld Rotterdam zoekt, kan deze huurprijs zelfs oplopen tot 250 euro per vierkante meter en als je dit al veel vindt, kun je Amsterdam beter vermijden. Een vierkante meter kantoor kost daar tot wel 420 euro. Kijk dus vooral goed naar je budget en je wensen, zodat je een kantoor vindt die echt bij je past.