Drive-in woningen

Een drive-in woning is een unieke soort zelfstandige woning in Nederland. Waar de woonkamer zich bij een ‘normale’ woning bevindt op de begane grond, is dat bij een drive-in woning anders. Hier moeten de bewoners met de trap naar de eerste verdieping, omdat de begane grond wordt ingenomen door een garage. Over het algemeen bestaan deze woningen uit twee of drie woonlagen waar de tweede het woongedeelte bevat en de derde woonlaag voornamelijk slaapkamers heeft.

Voordelen drive-in woning

Een gelukje voor de eigenaren van deze woningen is dat ze vaak veel vierkante meters hebben. Daarbij is het woongedeelte hoger gelegen en is het daardoor een stuk lichter in huis. Sommige drive-in woningen hebben bovendien op de begane grond nog een extra slaapkamer. Hierdoor is de woning extra ruim en is er ruimte voor grote gezinnen.

Nadelen drive-in woning

Toch zijn er ook een aantal grote nadelen te noemen aan deze woningen. Vooral voor oudere mensen kan het heel vervelend zijn dat de woonkamer zich op de eerste etage bevindt. Zij moeten hierdoor altijd een trap op en wanneer iemand wat slechter ter been is, kan dat heel lastig zijn. Een ander nadeel van deze woningen, is dat heel veel beschikbare ruimte gebruikt wordt door de garage. Natuurlijk kun je dit verbouwen, maar als je de woning huurt heb je die keuze niet vaak. Je betaalt hierdoor wel voor vierkante meters, maar hier kun je nauwelijks gebruik van maken.

Waardedaling

Doordat deze woningen steeds minder populair worden onder de nieuwe generatie kopers en huurders, is de waarde van deze woningen in de loop van de jaren gedaald. Jongeren zien het vaak niet zitten om de garage te verbouwen naar woonruimte en ouderen vinden het vervelend dat ze met een trap naar de woonkamer moeten. Het ligt dus volledig aan de persoonlijke voorkeur van de aspirant-huurder, of diegene een dergelijke woning wil huren.