Drive in woning

De drive-inwoning is een type eengezinswoning die uniek is vanwege de geïntegreerde garage op de begane grond, direct naast de hoofdingang. Het leefgedeelte van deze woning begint op de eerste etage, met de mogelijkheid van extra etages op de tweede en soms derde verdieping. Kenmerkend voor deze woning is het platte dak, zonder traditionele zolder. De naam 'drive-in' is afgeleid van de functie van de garage, waar je direct vanuit je auto de woning betreedt.

Inhoudsopgave

  Hoe werkt een drive-in 

  Een drive-in woning bestaat doorgaans uit drie lagen, waarbij de garage zich op de begane grond bevindt, samen met de hal en soms een extra kamer die als tuinkamer of slaapkamer kan dienen. Op de eerste verdieping vind je de woonkamer, een keuken en een afgesloten trappenhuis, en op de hoger gelegen etage bevinden zich meestal drie slaapkamers en een badkamer met toilet. Deze woningen hebben geen zolder, en het dak is meestal plat. De bouwstijl kan variëren, maar veelal zijn het hoekige gebouwen met een plat dak.

  Als huurder mag je zonder overleg geen grote aanpassingen maken aan je huurwoning. Weten hoe je je huurwoning toch kunt verduurzamen? Lees het hier!

  Voordelen drive in woning

  Een gelukje voor de eigenaren van deze woningen is dat ze vaak veel vierkante meters hebben. Daarbij is het woongedeelte hoger gelegen en is het daardoor een stuk lichter in huis. Sommige drive-in woningen hebben bovendien op de begane grond nog een extra slaapkamer. Hierdoor is de woning extra ruim en is er ruimte voor grote gezinnen.

  Nadelen drive in woning

  Toch zijn er ook een aantal grote nadelen te noemen aan deze woningen. Vooral voor oudere mensen kan het heel vervelend zijn dat de woonkamer zich op de eerste etage bevindt.Zij moeten hierdoor altijd een trap op en wanneer iemand wat slechter ter been is, kan dat heel lastig zijn.

  Garage neemt veel ruimte in beslag

  Een ander nadeel van deze woningen, is dat heel veel beschikbare ruimte gebruikt wordt door de garage. Natuurlijk kun je dit verbouwen, maar als je de woning huurt heb je die keuze niet vaak. Je betaalt hierdoor wel voor vierkante meters, maar hier kun je nauwelijks gebruik van maken.

  Een Nederlandse drive-in woning

  Veelgestelde vragen over een drive-in woning

  Meer weten? Hieronder volgt een overzicht van veelgestelde vragen over drive-in woningen.

  Wanneer zijn drive-in woningen bedacht?

  De allereerste voorbeelden van dit type woningen in Nederland werden in 1936 ontworpen door Mart Stam en Lotte Stam-Beese aan de Anthonie van Dijckstraat in Amsterdam-Zuid. Deze woningen, met vier bouwlagen, worden beschouwd als het prototype van de latere drive-inwoningen in Nederland.

  Hoe werkt een drive in?

  Een drive-in werkt door klanten in staat te stellen producten of diensten te ontvangen terwijl ze in hun voertuig blijven zitten, meestal via een servicevenster of speciale rijstrook.

  Kan ik mijn garage ombouwen tot woning?

  Het ombouwen van je garage tot woning is mogelijk, maar dit vereist meestal goedkeuring van de gemeente en moet voldoen aan de lokale bouwvoorschriften en bestemmingsplannen. Het is belangrijk om de benodigde vergunningen aan te vragen voordat je met de verbouwing begint.