Bestaande woning

Een bestaande woning is een huis dat eerder bewoond is, in tegenstelling tot een nieuwgebouwde woning. Bij aankoop komen kosten voor de koper (k.k.) erbij, anders dan bij nieuwbouw, waar de prijs vaak inclusief alle kosten is (v.o.n.)

In de context van huurwoningen

Een bestaande woning in de context van huur verwijst naar een huis, appartement, of ander soort woonruimte dat al gebouwd is en klaar is om bewoond te worden. Dit in tegenstelling tot nieuwbouwwoningen, die recentelijk zijn gebouwd en mogelijk nog nooit bewoond zijn geweest.

Bestaande woningen variëren

Wanneer je een bestaande woning huurt, betekent dit dat je de woning huurt van de eigenaar (verhuurder) die het al bezit en beschikbaar stelt voor verhuur. Bestaande woningen kunnen variëren in leeftijd, grootte, voorzieningen en locatie, afhankelijk van wat beschikbaar is op de huurmarkt.

Directe huisvesting

Het huren van een bestaande woning kan een goede optie zijn als je op zoek bent naar directe huisvesting zonder te wachten op de bouw van een nieuwe woning.  Bij Huurstunt vindt je het hele actuele aanbod aan appartementen van particuliere verhuurders in Nederland op één overzichtelijke plek. Zo hoef jij niet allemaal verschillende websites in de gaten te houden en ben je direct op de hoogte van het actuele aanbod aan appartementen in Nederland.

Een karakteristieke Nederlandse straat met een rij kleurrijke oude bestaande woningen.


Veelgestelde vragen over bestaande woningen

Meer weten? Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen over bestaande woningen.

Wat is beter nieuwbouw of bestaande bouw?

De keuze tussen nieuwbouw en bestaande bouw hangt af van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden.

  • Voordelen van nieuwbouw: zijn onder andere dat je veel inspraak hebt over de afbouw, zoals de badkamer en kamerindeling. Nieuwbouwhuizen zijn energiezuinig, vaak met een gunstig energielabel, en hebben minder onderhoud nodig in de eerste jaren.
  • Nadeel van nieuwbouw: is echter dat nieuwbouwwoningen vaak duur zijn, zowel in aanschaf als in bijkomende kosten voor zaken die niet standaard zijn inbegrepen, zoals keukens en tuinen
  • Voordeel van bestaande bouw: er is een groter en gevarieerder aanbod en deze woningen hebben vaak meer karakter en sfeer. Je hebt ook de mogelijkheid om te onderhandelen over de prijs.
  • Nadeel van bestaande bouw: bestaande woningen zijn vaak minder energiezuinig en je moet rekening houden met eventuele renovatie- of onderhoudskosten. Ook zijn er bijkomende kosten zoals overdrachtsbelasting, notariskosten en taxatiekosten

Wat wordt verstaan onder nieuwbouw?

Nieuwbouw wordt gedefinieerd als een woning die nog gebouwd moet worden of recent is voltooid, waarbij de koper de eerste bewoner is. Bij nieuwbouw heb je vaak meer zeggenschap over de indeling en afwerking van de woning.

Wat is goedkoper om te huren een bestaande woning of nieuwbouw?

Of het goedkoper is om een nieuwbouwwoning of een bestaande woning te huren, hangt af van verschillende factoren. Nieuwbouwwoningen kunnen hogere initiële huurprijzen hebben, maar bieden voordelen zoals lagere onderhoudskosten en energiezuinigheid. Bestaande woningen hebben mogelijk lagere startprijzen, maar kunnen hogere energie- en onderhoudskosten hebben. Het is belangrijk om zowel de initiële huurprijs als de lange termijn kosten in overweging te nemen bij het maken van een keuze.